Aandacht voor Afrika en ‘stille rampen’

0
1151

UNICEF heeft dit jaar 1,28 miljard dollar nodig om hulp te kunnen bieden aan kinderen in noodsituaties in meer dan 25 landen. Daaronder zijn landen waarin al jarenlang ‘stille rampen’ aan de gang zijn, maar het meeste geld – een derde deel van het bedrag – is nodig voor hulpprogramma’s in de Hoorn van Afrika en dan vooral in Somalië. Voor West- en Centraal-Afrika is 311 miljoen dollar nodig om de groeiende voedselcrisis te bestrijden. Dat meldt UNICEF in het ‘Humanitarian Action for Children Report 2012‘, dat vrijdag 27 januari 2012 is gepresenteerd.

UNICEF records major successes in 2011

Het UNICEF-rapport beschrijft de situatie van kinderen en vrouwen in noodsituaties wereldwijd en maakt een inschatting van hoeveel hulp er het komende jaar nodig is. Volgens Rima Salah, plaatsvervangend directeur van UNICEF Internationaal, die het rapport presenteerde, is het werk van UNICEF belangrijk: “Kinderen vormen de toekomst, maar zij zijn ook het allerkwetsbaarst en verdienen royale en consistente steun van de internationale gemeenschap.”

Hoorn van Afrika
In de Hoorn van Afrika verricht UNICEF momenteel haar grootste inspanningen. Honderdduizenden kinderen en vrouwen kunnen daar maar amper overleven. Somalië wordt nu al twee decennia geteisterd door oorlog en geweld. Maar de crisis is het afgelopen jaar verergerd door de grootste hongersnood van de afgelopen 17 jaar. Vier miljoen mensen – van wie de helft kinderen – hebben hulp nodig. Voor Somalië is in 2012 dan ook veruit het meeste geld nodig, zo’n 290 miljoen dollar. Van dat geld wil UNICEF onder meer 145.000 zeer ernstig ondervoede kinderen helpen. Daarnaast gaat het geld bijvoorbeeld naar gezondheidszorg, voorzieningen voor schoon water, voorlichting over hygiëne en onderwijs.

Sahel, DR Congo en Sudan
In de Sahel zien we een grotere voedselcrisis dan anders. Een miljoen kinderen dreigt daar ernstig ondervoed te raken. Daarnaast is onder meer in de Democratische Republiek Congo en in Sudan veel hulp nodig voor de circa 1,5 miljoen mensen die op de vlucht zijn geslagen voor etnisch geweld. Miljoenen kinderen gaan niet naar school. In sommige regio’s is seksueel geweld aan de orde van de dag en zijn er uitbraken van cholera en mazelen. UNICEF schat dat ze het komende jaar bijna 144 miljoen dollar moet uitgeven om de ergste nood te lenigen.

Stille rampen
Over de hele wereld leven miljoenen kinderen in noodsituaties die jarenlang aanhouden. Hoewel er voor sommige van deze situaties wel aandacht is vanuit de politiek en de media, zijn er ook gebieden die geen enkele internationale interesse wekken. Daar voltrekken zich ‘stille rampen’ , waarbij mensen in diepe nood verkeren, ver van het oog van de wereld. Te gemakkelijk worden deze situaties over het hoofd gezien. Als voorbeeld noemt het rapport noodsituaties in Colombia, Noord-Korea en Jemen.