A Sisters Hope: € 450.000 voor borstkankeronderzoek

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, krijgen dinsdag 21 februari 2012 een cheque overhandigd ter waarde van € 450.000.

Documentaire over A Sister’s Hope!- RTV Noord-Holland

Dit geld is bijeengebracht door A Sisters Hope, een organisatie die ieder jaar in oktober een tweedaagse sponsorloop van in totaal 60 km houdt en daarmee geld inzamelt voor onderzoek naar borstkanker.

Het geld dat de onderzoekers Sabine Linn, Wilbert Zwart en Daniel Peeper ter beschikking krijgen, komt ten goede aan onder meer het ontwikkelen van een test die zal voorspellen of de veel gebruikte hormonale kankerbehandeling met Tamoxifen succesvol zal zijn. Om de kans op uitzaaiingen te verkleinen krijgt 75% van alle patiënten met borstkanker een hormonale behandeling voorgeschreven. Als uit de test blijkt dat de patiënt niet zal reageren op de behandeling, kan snel worden overgegaan op een andere behandeling. Volgens onderzoeker Wilbert Zwart kan hierdoor veel gerichter en dus effectiever worden behandeld.

Het onderzoek van dr. Sabine Linn richt zich op het ontwikkelen van een voorspellende test voor jonge vrouwen met borstkanker. Deze groep krijgt bijna altijd voor de zekerheid chemotherapie na operatie, terwijl dit vaak overbehandeling is. De test moet gaan uitwijzen bij wie chemotherapie achterwege gelaten kan worden.

Prof. Daniel Peeper heeft een set van genen gevonden in borstkankercellen die voorspellen of de tumor kan uitzaaien. Bovendien heeft hij een aantal factoren ontdekt die een actieve rol spelen bij uitzaaiing en die in principe geremd kunnen worden met nieuwe medicijnen. Met subsidie van A Sister’s Hope zal worden geprobeerd dergelijke middelen te ontwikkelen.

De onderzoekers zullen tijdens de bijeenkomst op 21 februari 2012 om 09.00 uur, een korte toelichting geven op hun onderzoek.

Plaats een reactie