9 tips om veilig op autovakantie te gaan

De jaarlijkse grote zomeruittocht staat weer op het punt van beginnen. Van de tien vakantiegangers stappen er ruim vier in de auto om hun bestemming in Europa te bereiken. Met name Frankrijk, Duitsland en België kunnen weer veel Nederlandse vakantievierders verwelkomen.

Staat je vakantie voor de deur? Met onderstaande 9 tips ben je beter voorbereid en kom je veilig aan op je vakantiebestemming.

1. Autobanden controleren

Autobanden zijn belangrijk voor de veiligheid in het verkeer. Denk daarbij aan de bandenspanning, profieldiepte en de bandenslijtage. Dit kun je eenvoudig zelf controleren.

Voor de bandenspanning geldt dat deze niet te laag, maar ook niet te hoog mag zijn. Een te lage bandenspanning is slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Bovendien wordt een zachte band snel heet, waardoor er meer kans is op een klapband. Een te hoge bandenspanning is ook niet goed: dit zorgt voor een slechter contact met de weg en tevens een hogere bandenslijtage.autobanden

2. Vloeistoffen controleren

Wat je zelf ook makkelijk kunt controleren is het peil van de koelvloeistof, de olie en de ruitensproeiervloeistof. Tip: neem altijd een liter reserveolie mee. Het is belangrijk dat dit exact dezelfde olie is als het type dat al in de motor zit. Let daarbij niet alleen op de dikte van de olie ( bijvoorbeeld ‘5W30’), maar ook op de API-specificatie op de fles.

3. Veilig en slim inpakken

Voor veel mensen is op vakantie gaan net een kleine verhuizing. Het inpakken van de auto en de caravan is een hele opgave. Een aantal tips: prop je auto niet te vol. Plaats zware dingen zoveel mogelijk onderop en leg zo min mogelijk spullen op de hoedenplank. Bij een eventuele noodstop vliegen deze voorwerpen door de auto.koffer

4. Denk ook aan verplichte bagage

In Nederland hoef je alleen een gevarendriehoek in je auto te hebben, maar in het buitenland gelden vaak strengere eisen. Denk bijvoorbeeld aan een alcoholtest, veiligheidshesjes, reservelampjes en brandblusser. Op de website van de ANWB vind je een overzicht van wat verplicht is in welk land. Met de juiste veiligheidsuitrusting voorkom je ongewenste boetes.

5. Voorkom slecht zicht

Als de auto klaar is voor vertrek, dan wordt vaak één essentieel onderwerp over het hoofd gezien: goed zicht op de weg. Uit onderzoek van Specsavers blijkt dat meer dan 50% van de mensen al eens in een gevaarlijke verkeerssituatie is beland vanwege slecht zicht. Met al die vakantiegangers op de weg is het dus opletten geblazen.

opticien

Slechts een klein gedeelte Nederlanders laat voor de vakantie hun ogen testen. Om in het verkeer slecht zicht te voorkomen is het verstandig om met enige regelmaat je ogen te laten testen bij een opticien. Zeker als er lange autoritten op de planning staan.

6. Kies de juiste bril

Voor goed zicht in het verkeer is niet alleen een uitgebreid oogonderzoek van belang, maar ook het juiste glasadvies. Hierdoor ben je verzekerd van een optimaal kijkcomfort. Er zijn namelijk veel keuzemogelijkheden: ontspiegelde, polariserende of meekleurende glazen.

7. Een speciale bril voor in de auto

Tijdens het autorijden is goed zicht belangrijk . Speciale autoglazen kunnen dit verbeteren. Deze versterken het contrast en houden UV-licht tegen, zodat je de weg voor je beter ziet. Er zijn ook autobrillen voor in het donker. Deze nemen de schittering van tegemoetkomende koplampen weg. Zo word je niet verblind als je op dat Franse landweggetje een tegenligger kruist.

autobril

8. Veiliger met een goede zonnebril

Misschien heb je het wel eens meegemaakt in de auto: opeens word je verblind door de zon. Even zie je helemaal niets meer en dat is best schrikken. Een goede zonnebril (eventueel op sterkte) kan dan het verschil maken. Een goede zonnebril filtert namelijk het licht en beschermt je ogen tegen de UV-straling. Een speciale polariserende zonnebril neemt de hinderlijke schittering weg van de zon op het wegdek. Daardoor rijd je een stuk veiliger.zonnebril

9. Vergeet niet je reservebril of -lenzen

Het meenemen van een reservebril of -lenzen is in verschillende Europese landen verplicht. De ANWB adviseert mensen een reservebril mee te nemen op vakantie. Niet alleen veiliger, maar het voorkomt ook eventuele discussie met de politie ter plaatse.

Na deze tips kun je met een gerust hart de weg op. Vergeet vooral niet te genieten van je vakantie!

Plaats een reactie