83-jarige krijgt nieuwe nier in UMCG

Een 83-jarige man heeft twee weken geleden in het Universitair Medisch Centrum Groningen een succesvolle niertransplantatie ondergaan. De patiënt maakt het zeer goed en heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten. De niertransplantatiepatiënt is met zijn 83 jaar de oudste patiënt ooit die in Nederland een nieuwe nier heeft ontvangen. De ontvangen donornier was afkomstig van een persoon van over de 70. De patiënt ontving zijn nier in het kader van het Eurotransplant Senior Program. In dit zogenoemde ´old for old´-programma worden nieren van oudere donoren in oudere ontvangers getransplanteerd. Zo wordt voorkomen dat een twintig jarige een nier van een 75-jarige donor ontvangt.

Volgens artsen van het UMCG bewijst de succesvolle transplantatie dat er vooral niet te rigide moet worden omgegaan met leeftijdsgrenzen. Het besluit of een patiënt wel of niet in aanmerking kan komen voor een transplantatieorgaan moet niet afhangen van diens kalenderleeftijd, er moet ook gekeken worden naar de lichamelijke conditie en de levensverwachting.

Met het verbeteren van operatietechnieken en de medicijnbehandeling tegen de afstoting van het nieuwe orgaan zijn de mogelijkheden van transplantatie in de loop der jaren enorm gegroeid. Waar decennia geleden alleen relatief jonge en fitte mensen in aanmerking kwamen voor een donororgaan, kunnen nu ook steeds meer ouderen of mensen met andere aandoeningen getransplanteerd worden. Een transplantatie is een zeer ingrijpende operatie die vaak de kwaliteit van leven enorm verbeterd, en vaak zelfs levensverlengend of levensreddend is.

In 2009 kregen ongeveer 800 mensen in Nederland een donornier, van wie 130 in het UMCG. Het betreft zowel afzonderlijke niertransplantaties als niertransplantaties in combinatie met pancreas (alvleesklier) en lever. In het UMCG zijn ongeveer 1500 getransplanteerden onder controle. In Nederland staan ongeveer 1000 mensen op de wachtlijst voor een transplantatienier.

Plaats een reactie