817 bomen erbij tijdens “Bomen voor het leven-dag”

0
618

Vandaag, 29 november vindt in het Koningin Wilhelminabos in Dronten de tiende “Bomen voor het leven-dag” plaats. Op deze dag planten ruim 2.892 nabestaanden, waarvan 273 kinderen , in het herdenkingsbos 817 bomen ter nagedachtenis aan overleden kankerpatiënten die hen dierbaar zijn.

Tijdens het programma zijn er bijdragen van Ton Hanselaar, algemeen directeur KWF Kankerbestrijding, Peter Derksen, directeur Stichting Nationale Boomfeestdag, Nabestaanden en het koor ‘Zingen voor je leven’ (volledig bestaand uit (ex) kankerpatiënten). Vervolgens is er één minuut stilte, laten de mensen rode en witte ballonnen op en worden de glaspanelen met daarop de namen van de dierbaren onthuld. Daarna worden de mensen onder begeleiding van een tiental boswachters meegenomen naar de plantplek om daar een boom te planten. De herdenkingsceremonie duurt ongeveer twintig minuten en wordt drie keer gehouden: om 10.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.

Glaspanelen
Jaarlijks worden de namen van aan kanker overleden dierbaren aangebracht op glaspanelen die op de Gedenkplek staan. Elke naam is een klein monument voor iemand die een ongelijke strijd verloren heeft. Namen die de herinnering levend houden. Na de onthulling van de glaspanelen is er de gelegenheid om een boom te planten, waarmee het leven symbolisch wordt doorgegeven.

De Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer hebben het Koningin Wilhelminabos in 1999 aan KWF Kankerbestrijding geschonken ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan. In december 2000 is een start gemaakt met de aanplant van het bos. Nabestaanden van overleden kankerpatiënten kunnen op glaspanelen op een gedenkplek in het bos de namen van hun dierbaren laten aanbrengen.

Tijdens de Bomen voor het leven-dag die elk jaar op de laatste zaterdag van november wordt gehouden, worden de dat jaar bijgeschreven namen onthuld. Voor het bij laten schrijven van een naam op de glaspanelen wordt een vergoeding van € 75,- gevraagd. Van dit bedrag schenkt de Stichting Nationale Boomfeestdag € 15,- aan KWF Kankerbestrijding voor wetenschappelijk kankeronderzoek.