80% van Nederlanders regelmatig kriebelig

Uit onafhankelijk (1) onderzoek onder 900 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van Neutral, blijkt dat zo’n 80% van de Nederlanders wel eens last heeft van een kriebel, jeuk of huidirritatie. Bijna 40% zelfs meerdere keren op een dag. Meer dan tweederde ervaart dit als vervelend tot zeer vervelend.

Toch onderneemt meer dan een derde niets tegen dit ongemak. Iedereen met een kriebel kan nu terecht op de Kriebelwijzer van Neutral. Hier kan per kriebelplek gekeken worden wat de beste tips zijn om de jeuk te bestrijden en welke producten je daarbij kunt gebruiken. Overstappen op parfumvrije producten kan namelijk al erg helpen, volgens dermatoloog Dr. Njoo.

Kriebels op de huid
Lichte jeuk op de huid. Dat is voor de meesten een juiste omschrijving van de term kriebel. Maar kriebel kan alles zijn, van een lichte jeuk tot huidallergie. Bij zo’n 60% manifesteert kriebel zich in de vorm van rode plekken en het merendeel heeft het meeste last van kriebel op de benen en armen. Van de mensen met jeuk, huidirritatie of huidallergie gaat 1/3 ermee naar een dokter om de oorzaak te achterhalen. Zo’n 40% doet er niets aan, 20% koopt een zalfje bij de drogist en zo’n 11% stapt over op ongeparfumeerde verzorgingsproducten.

Kriebelwijzer biedt uitkomst
Alex de Jong van Neutral: ‘Ik begrijp best dat je met een kriebel of jeukerig gevoel niet direct naar de dokter of dermatoloog gaat. Om het makkelijker te maken om informatie te krijgen over kriebels hebben we de Kriebelwijzer in het leven geroepen. Hier kun je terecht met vragen en advies over dit onderwerp. Ook krijg je productadvies en kan er een proefverpakking aangevraagd worden, zodat mensen het gebruik van parfumvrije producten kunnen uittesten.’

Onze huid heeft per dag heel wat te verduren. Naast de invloeden van zon, lucht en water komt ze gemiddeld 14 keer per dag in aanraking met geparfumeerde producten zoals handzeep, afwasmiddel en crème. Dr. Njoo, dermatoloog, hierover (2): ‘De kans is best groot dat die huidirritaties en kriebels kunnen wijzen op een beginnende allergie of overgevoeligheid voor bepaalde parfumstoffen. Eenallergie kan zich namelijk plotseling manifesteren en uitgroeien tot een groot ongemak. Overstappen naar producten zonder parfum kan al erg veel schelen.’

Kriebels in je buik
Er zijn gelukkig ook een heleboel leuke kriebels. Veruit de meeste mensen krijgen fijne kriebels van de lente, namelijk 55%. Maar ook de liefde scoort hoog: meer dan driekwart van de Nederlanders krijgt kriebels van hun partner of van mooie mannen of vrouwen. annen opvallend genoeg vaker van mooie mensen, vrouwen eerder van een vrije dag of de lente.

Ga naar de Kriebelwijzer van Neutral: www.kriebelwijzer.nl

(1) Uitgevoerd door TNS Nipo
(2) Gequote van Neutral.nl

1 gedachte over “80% van Nederlanders regelmatig kriebelig”

Plaats een reactie