80% van de ouders heeft géén EHBO kennis

Twee op de drie ouders van kinderen tot twaalf jaar vreest het meest voor betrokkenheid van hun kind bij een verkeersongeluk, terwijl nog geen 20% van hen weet wat te doen bij een verkeersongeval. Maar liefst een kwart van alle jonge ouders geeft aan in geval van een verkeersongeval EHBO te verrichten zonder enige kennis. Dit kan leiden tot verergering van het letsel.

Deze cijfers blijken uit onderzoek van PanelWizard gehouden onder 512 ouders met kinderen tot twaalf jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Iedereen EHBO in het kader van Wereld EHBO dag op zaterdag 14 september 2013. De online opleider lanceert die dag ook ‘De Nationale EHBO Test – Verkeerseditie om mensen bewust te maken van het belang van voldoende EHBO kennis.

Uit het onderzoek blijkt dat het percentage mensen dat in geval van een verkeersongeluk eerste hulp kan verlenen nog geen twintig procent is. Dat betekent dat wanneer er een ongeluk gebeurt, bijvoorbeeld met een moeder en kind op de fiets, slechts 19% van voorbijgangers enige kennis heeft over de juiste manier van handelen. 5% geeft zelfs aan het kind snel op te tillen en van het kruispunt te halen, terwijl dat extra letsel zou kunnen opleveren.

Slechts 20% van alle ouders gaat ervan uit dat als zijn/haar kind zoiets overkomt er iemand in de buurt is met EHBO kennis. Opmerkelijk want slechts 19% van de ouders heeft echter zelf enige EHBO kennis. Dat betekent dat er veel mensen zelf niets kunnen doen als hun kind iets overkomt.

Activiteiten op 14 september – Wereld EHBO dag
Om te laten zien hoe belangrijk het is dat mensen bij een (verkeers- )ongeluk juist handelen, worden er op 14 september twee verkeersongelukken in scene gezet op het oefenterrein van Falck in Dordrecht. Dit levert levensechte beelden op. En ook is duidelijk te zien wat de enige juiste manier van handelen is in dit soort situaties. Vertegenwoordigers van IedereenEHBO, Het Oranje Kruis, de Nationale Bond EHBO, de Nederlandse Reanimatieraad en Het Nederlandse Rode Kruis zijn aanwezig om het belang van EHBO te onderschrijven en achtergrondinformatie te verschaffen.

Weet wat je moet doen
Mensen kunnen vanaf nu ook zelf checken of ze voldoende op de hoogte zijn; via de site van wereldEHBOdag.nl en IedereenEHBO.nl kun je De Nationale EHBO test – Verkeerseditie doen, speciaal toegespitst op het verkeer.

1 gedachte over “80% van de ouders heeft géén EHBO kennis”

  1. Het is natuurlijk onmogelijk van elk mens een hoog niveau van EHBO kennis te verwachten, echter zou dit wel wenselijk zijn. Veiligheid staat op nummer 1

    Beantwoorden

Plaats een reactie