70 procent van de Nederlanders schat kans op borstkanker te laag in

Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: borstkanker. Iedere vrouw heeft een kans van 1 op 8 om borstkanker te krijgen in haar leven. Bijna driekwart van de Nederlanders schat deze kans echter lager in. Jaarlijks krijgen ca. 13.000 mensen de diagnose borstkanker waarvan ook 100 mannen. Borstkanker raakt ons allemaal, direct of indirect. Stichting Pink Ribbon strijdt al jaren voor minder borstkanker, vroege opsporing en betere zorg voor patiënten en hun naasten. Maar de bewustwording ten aanzien van borstkanker en de kennis van risicofactoren zijn nog onvoldoende, zo blijkt uit recent onderzoek van TNS-Nipo (1) in opdracht van Pink Ribbon. Borstkanker voorkomen kan helaas niet, maar de risico’s verminderen wel. Daarom vraagt Stichting Pink Ribbon in oktober aandacht voor borstkanker en de risicofactoren.

Kennis over risicofactoren nog onvoldoende
81% van de ondervraagden denkt dat erfelijkheid de belangrijkste oorzaak is voor het krijgen van borstkanker. Maar slechts bij minder dan 20% van de patiënten komt borstkanker in de familie voor en bij 5% van alle borstkankerpatiënten is de aandoening genetisch bepaald. Wel is het zo dat erfelijke aanleg het risico op borstkanker sterk verhoogt.

De risico’s met betrekking tot leefstijl worden niet goed herkend terwijl die van grote invloed zijn. 81% van de respondenten weet niet dat onvoldoende lichaamsbeweging bijdraagt aan een verhoogd risico. Meer dan driekwart (75%) van de respondenten is niet bekend met de rol van overgewicht, 79% weet niet dat overmatig alcoholgebruik de kans op borstkanker vergroot. Andere risicofactoren zijn nog veel minder bekend – zoals het weinig of geen kinderen krijgen, het krijgen van het eerste kind op latere leeftijd, het kort of helemaal geen borstvoeding geven of het langdurig gebruiken van hormoonpreparaten tegen overgangsklachten.

Door kennis van de risicofactoren en het aanpassen van je levensstijl kun je de kans op borstkanker verminderen. Stichting Pink Ribbon voert dan ook in oktober een beweegcampagne “Meer bewegen = minder kans op borstkanker”, omdat uit onderzoek blijkt dat meer bewegen de kans op borstkanker kan verkleinen met 25 tot 30%. Voor meer informatie,  www.pinkribbon.nl.

Samen voor Pink Ribbon
Ook dit jaar zijn er in de oktobermaand legio fantastische initiatieven van zowel particulieren als bedrijven voor Stichting Pink Ribbon. “Al deze initiatieven dragen bij aan aandacht voor borstkanker en leveren geld op dat zo hard nodig is om onderzoek en projecten te financieren”, aldus Stan de Klerk, directeur van Stichting Pink Ribbon.

Sanoma media lanceert 27 septemebr 2011 voor het achtste achtereenvolgende jaar het Pink Ribbon Magazine, met dit jaar als thema ‘Pink Ribbon moves’. De opbrengst van advertenties en losse verkoop gaat voor 100% naar de Stichting. Het cijfer 8 en bewegen spelen een belangrijke rol in dit prachtige magazine vol met mooie en emotionele verhalen, inspiratie en informatie. Vanaf vandaag ligt het Pink Ribbon magazine in de winkel.

Vanaf 27 september is ook de Pink Ribbon Geluksarmband 2011 weer te koop bij diverse winkels. De Geluksarmband kost €9,95 waarvan €4,46 naar Pink Ribbon gaat.

Ook veel bedrijven hebben productacties opgezet met hun eigen producten waarvan (een deel van) de opbrengst ten goede komt van Stichting Pink Ribbon. Op onderstaande link naar de beeldbank zijn de afbeeldingen van de meeste van deze producten opgenomen. Bij de verkoop van veel Pink Producten wordt ook de brochure “meer bewegen=minder kans op borstkanker” verspreid.

Fondsenbesteding: bijzondere projecten
Jaarlijks honoreert Stichting Pink Ribbon verschillende verzoeken voor financiering van onderzoeken en projecten. Mooie voorbeelden van lopende projecten zijn:

– Een onderzoek in het VU Medisch Centrum naar echogeleid opereren voor een beter cosmetisch resultaat en verbetering van de kwaliteit van leven van de patiënt;
– Informatievoorziening over behoud van vruchtbaarheid tijdens de behandeling van borstkanker;
– De Monitor Borstkankerzorg; een online hulpmiddel om het juiste ziekenhuis te kiezen. De Monitor laat zien wat de verschillen zijn tussen de ziekenhuizen door combinatie van ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod;
– Onderzoek naar begeleiding van patiënten via de computer ter ondersteuning van het emotionele herstel na afloop van de behandeling.

Stichting Pink Ribbon heeft op 29 augustus 2011 onderzoekers en projectleiders opgeroepen een subsidieaanvraag in te dienen voor een onderzoek of project passend binnen het thema “hanteerbaar maken van borstkanker”. Alle aanvragen worden beoordeeld door wetenschappelijke Adviesraden, waarna begin 2012 bekend wordt gemaakt welke projecten door Stichting Pink Ribbon zullen worden gefinancierd. Meer informatie hierover is te vinden op www.pinkribbon.nl.

Campagne Donate 1/8
Van 18 oktober t/m 18 november 2011 voert Stichting Pink Ribbon een bijzondere campagne die inhaakt op dat veelzeggende en confronterende gegeven: 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker in haar leven, samen kunnen we daar iets aan doen. Doel van de campagne is om ervoor te zorgen dat de urgentie ten aanzien van borstkanker op ieders netvlies komt. En om iedereen op te roepen om op zijn eigen manier een steentje bij te dragen in de strijd tegen borstkanker. Meer informatie over deze campagne volgt.

(1) Bron TNS-Nipo, mei 2011. Steekproef onder 1.165 vrouwen en mannen vanaf 16 jaar, representatief voor de Nederlandse bevolking

Plaats een reactie