70% jonge moeders last van waterpokken

Het voorjaar is in volle gang en dat betekent genieten van de zon en lekker buiten zijn. Maar het betekent ook; waterpokken. Het voorjaar is namelijk een van de periodes waarin waterpokken het meest voorkomen bij kinderen. Herkenbaar, want vrijwel iedereen heeft als kind last van de jeukende blaasjes gehad. Maar niet alleen het kind zelf heeft last van de symptomen.

Uit onderzoek van VSM Kind blijkt dat moeders het minstens zo zwaar hebben als hun kind last heeft van waterpokken. 70% van de ondervraagde moeders geeft aan het erg vervelend te vinden haar kind zo ziek te zien en 59% vind het erg om te zien hoeveel jeuk haar zoontje of dochtertje heeft. 78% gebruikt dan ook een middel tegen de jeuk.

Maar hoe pakken we die vervelende jeuk aan? Moeders geven tips:

– Het havermoutbadje; zet je kindje in een lauwwarm bad en dompel een washandje met havermout enkele malen in het bad tot badwater “melk-wit” ziet. Door de havermout drogen de waterpokken uit en vermindert de jeuk.

Calendulan kinderemulsie; Calendulan kinderemulsie verkoelt en verzorgt de huid. Smeer de rode plekjes een paar keer per dag in met de emulsie. Dit bevordert het herstel van de huid. Calendulan kinderemulsie is geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar.

– Sokjes om de handjes om krabben tegen te gaan.

Meer over waterpokken
Waterpokken worden veroorzaakt door een tamelijk onschuldige maar erg besmettelijke virusinfectie. 73% van de moeders geeft aan te denken dat haar kindje waterpokken heeft opgelopen op de crèche, het kinderdagverblijf of op school. Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Ook door het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Ze zijn besmettelijk vanaf de dag voor het verschijnen van de eerste symptomen, rode vlekjes, totdat de blaasjes zijn ingedroogd. De kans is dus inderdaad groot dat kinderen elkaar aansteken tijdens het spelen met vriendjes op school of thuis.

Gelukkig worden de meeste kinderen niet ziek van waterpokken. Ze hebben slechts lichte koorts. De jeuk is wel echt vervelend. Deze wordt veroorzaakt door de blaasjes, ook wel pokken genoemd. De blaasjes kunnen overal de kop op steken, zelfs onder de oogleden of in de mond. Pas na een dag of tien barsten de blaasjes open. Ze verdrogen en er ontstaan korstjes die gemakkelijk loslaten.

Plaats een reactie