70 jaar voedingsvoorlichting in Nederland

Hoe zag de voedselvoorlichting eruit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke invloed hebben dieethypes op ons eetpatroon gehad? Wanneer kwam vegetarisch eten in zwang en waarin verschilt de voorlichting van nu met die van een aantal jaar terug?

Voedingscentrum, Van schaarste naar overvloed - 520x300

Het nieuwe boek ‘Van Schaarste naar Overvloed’ van het Voedingscentrum laat zien hoe voedselvoorlichting de laatste decennia is veranderd.

‘Te’ is nooit goed en variatie is de sleutel naar een gezond eetpatroon. Die voorlichtingsboodschap zal niet gauw veranderen. Maar door het boek heen vallen juist de veranderingen op die de voorlichting hebben gevormd. Het boek biedt hierdoor een mooi stukje historisch perspectief.

Zo was de toonzetting in de jaren 50 erg vermanend. In een vouwblad voor de alleenwonende, werkende vrouw stond dat zij ‘naast het moeten zorgen voor haar kleding en uiterlijk, bloemen en planten en vaak ook voor het onderhoud van haar kamer’, de voeding niet in het gedrang mag laten komen: ‘heel begrijpelijk, maar toch verkeerd’. Tegenwoordig richten de voorlichters zich op het duiden van wetenschap, zodat de kritische consument goed geïnformeerd zijn eigen keuzes kan maken.

Voedingscentrum, Van schaarste naar overvloed

Die voorlichtingsboodschap wordt steeds ingewikkelder. Was het in de Tweede Wereldoorlog nog alleen zaak om te zorgen dat iedereen genoeg eten had, tegenwoordig leven we in overvloed en moeten mensen juist leren omgaan met verleidingen. Daarnaast houdt het Voedingscentrum in zijn voorlichting rekening met factoren als duurzaamheid, eerlijke handel, dierenwelzijn, gezondheid, budget, het voorkomen van voedselverspilling, en – niet te vergeten – smaak.

Bijzondere gelegenheidsuitgave
Deze uitgave verschijnt ter ere van de pensionering van ir. Boudewijn C. Breedveld, die sinds 1986 als manager Kennis en adjunct-directeur van het Voedingscentrum heeft bijgedragen aan de voedingsvoorlichting in Nederland. Als ervaringsdeskundige heeft Breedveld waardevolle input geleverd en dit boek samengesteld samen met journaliste Truska Bast. ‘Van Schaarste naar Overvloed’ is vanaf vandaag voor 19,95 euro verkrijgbaar in de webshop van het Voedingscentrum.

Plaats een reactie