60% risicovolle bedrijven houdt zich niet aan de regels

0
1180

Op aandringen van GroenLinks heeft de regering onderzoek laten doen naar de veiligheid bij chemiebedrijven. De resultaten zijn schokkend. Maar liefst 60% van alle risicovolle bedrijven hield zich vorig jaar niet aan de regels. GroenLinks vindt dat de regering, provincies en gemeenten zo snel mogelijk orde op zaken moeten stellen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Absolute veiligheid bestaat niet. Maar chemische bedrijven en de overheid moeten er wel alles aan doen om de risico’s tot een minimum te beperken. Dat gebeurt nu veel te weinig. De brand bij Chemie-Pack liet zien dat de veiligheid bij chemiebedrijven te wensen over laat. Nu, anderhalf jaar later hebben we onze zaakjes nog steeds niet op orde.”

GroenLinks pleit ervoor om bovenop de reguliere inspecties, speciale burgerinspecties in te zetten. Met burgerinspecties kunnen we druk op de ketel houden. Dat is ook in het voordeel van bedrijven die zichzelf wel aan de regels houden. Zij kunnen tijdens de burgerinspecties laten zien wat ze doen om mens en milieu te beschermen. Voor bedrijven die de regels overtreden is het een extra reden om orde op zaken te stellen.

“Er wordt veel te weinig gebruik gemaakt van de expertise van mensen die vlakbij chemiebedrijven wonen. Zij zijn direct betrokken, zij ruiken en zien het vaak als eerste als er iets ongebruikelijks is bij een lokaal chemiebedrijf. De overheid is verantwoordelijk voor adequate handhaving. Betrokken burgers kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren”, aldus Van Tongeren.

GroenLinks gaat na de zomer zelf beginnen met burgerinspecties. Van Tongeren zal samen met raadsleden, Statenleden en betrokken burgers een aantal risicobedrijven bezoeken. GroenLinks gaat in de Tweede Kamer voorstellen om burgerinspecties mogelijk te maken als aanvulling bij toezicht en handhaving in de chemiesector.