60 dode varkens aan op boerderij

Op een boerderij in Overijssel hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ongeveer 60 dode varkens aangetroffen. Zo’n 50 kadavers lagen in een stal tussen zo’n 150 vleesvarkens, waaraan ook de nodige verzorging en een droge ligplaats werd onthouden.

De dieren hadden geen voer ter beschikking en stonden veelal tot de knieën in de mest. De dierenarts heeft 2 dieren moeten laten inslapen. Op het erf bleken ook nog kadavers begraven te zijn.

De melding kwam via de dierenpolitie bij de NVWA binnen. Op de boerderij bleek het te gaan om kadavers van al enkele maanden oud, nog slechts bestaand uit botten, tot kadavers van pasgestorven varkens.

Het is nog onduidelijk hoeveel kadavers op het erf zijn begraven. NVWA probeert te achterhalen om hoeveel dode dieren het exact gaat. Aan het destructiebedrijf Rendac is gevraagd de dode dieren weg te halen. De veehouder moet de omstandigheden voor zijn overige varkens verbeteren.

De NVWA zal de komende periode extra controles uitvoeren op het bedrijf. Tegen de veehouder wordt proces-verbaal opgemaakt.

Meer informatie
dossier Dierwelzijn

Plaats een reactie