60.000 jongeren slachtoffer van cyberpesten

Herhaaldelijk zijn ruim 60.000 jongeren het slachtoffer van cyberpesten. Op 19 april 2013, de landelijke dag tegen pesten, lanceert de non-profit organisatie Reactif een interactieve film om jongeren bewuster te maken van hun rol in cyberpesten.

Trailer: It’s up to you.

Partners zoals Pestweb, Mediawijzer.net, Kennisnet en Mijn Kind Online ondersteunen het project. De film, genaamd It’s up to you, dient als discussiestarter in het onderwijs in de strijd tegen cyberpesten.

Interactiviteit
In de film worden jongeren geconfronteerd met een aantal pestsituaties. Door kijkers zelf keuzes van de hoofdpersoon te laten maken creëert iedere jongere zijn eigen persoonlijke verhaal en ervaart direct de gevolgen van zijn gekozen acties. Jongeren experimenteren met verschillende versies van de film waardoor meerdere kanten van het onderwerp worden belicht.

Discussie
Na het bekijken van de interactieve film gaan de jongeren onder begeleiding van hun docent in discussie en leren ze van elkaar welke invloed zij als individu en als klas kunnen uitoefenen op cyberpesten. Dit maakt It’s up to you een praktisch handvat die iedere docent in 1 of 2 lesuren kan inzetten.

Scholen
It’s up to you wordt in ieder geval in 2013 gratis online beschikbaar gesteld en is hoofdzakelijk ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. Jongeren moeten steeds vroeger mediawijs worden omdat ze sneller in aanraking komen met zowel de positieve als negatieve gevolgen van hun doen en laten op sociale media. De eerste reacties van leerlingen: “Ik was even iemand anders, ik kon experimenteren” en “Ik kon me inleven in de gepeste”.

Meer informatie
http://www.itsuptoyou.nu
http://www.reactif.nl

Plaats een reactie