58 procent van mensen met depressieve klachten zoekt geen professionele hulp

Uit een onderzoek van zorgverzekeraar CZ onder ruim 5000 Nederlanders blijkt dat van alle mensen die hun depressieve klachten erkennen 42 procent in behandeling is en 58 procent niet. Tien procent van de mensen met depressieve klachten die niet in behandeling is, doet dit niet omdat men denkt dat het te duur is. Negen procent van de mensen met depressieve klachten die geen hulp zoekt, dúrft niet.

Het onderzoek werd gehouden onder Nederlanders van 18 jaar en ouder en uitgevoerd door onderzoeksbureau Intomart GfK. CZ en Intomart GfK stelden in hun onderzoek ook vast dat 12 procent van de mensen met depressieve klachten die niet in behandeling is, aangeeft dit niet te willen vanwege slechte ervaringen. ‘Geen tijd’ is voor 12 procent reden geen hulp te zoeken. Meer dan de helft van de mensen met depressieve klachten die geen hulp zoekt, hoopt er zelf bovenop te komen.

Ruim 35.000 mensen vulden CZ depri-test in
Zorgverzekeraar CZ nam het initiatief tot het CZ Depressie-onderzoek 2010 vooral om een betere indruk te krijgen van de hulp die mensen met een depressie al dan niet zoeken en om een beeld te krijgen waaraan men behoefte heeft als men niet lekker in zijn vel zit. CZ hield in 2009 al een dergelijk onderzoek waaruit toen bleek dat bijna vijftien procent van de Nederlanders depressieve klachten heeft. Het hebben van een milde depressie is nogal eens een verborgen probleem waarbij men dan vaak ook geen hulp zoekt en krijgt. CZ startte vorig jaar met een aantal diensten om mensen met depressieve klachten te ondersteunen. Zo kun je op de website van CZ (www.cz.nl/depressie) online-deskundigen raadplegen, bijvoorbeeld een psycholoog, informatie vinden over de symptomen van een depressie en wat je er zelf aan kunt doen en kun je er gratis een zogenoemde CZ depri-test doen om vast te stellen of je wellicht last hebt van een dipje of dat er mogelijk sprake is van een (milde) depressie. Afgelopen jaar hebben zo’n 35.000 bezoekers de test op de website van CZ al gedaan. Afhankelijk van de uitkomst krijgt de invuller tips en adviezen op maat. Het gaat om een medisch betrouwbare test, die is opgesteld met de HSK groep in Arnhem, een toonaangevende instelling op het gebied van psychische zorg.

Plaats een reactie