53 procent van de vrouwen schommelt tussen 2 en 10 kilo in een jaar

Driekwart van vrouwelijk Nederland start het nieuwe jaar met een goed voornemen en wil terugkeren naar de orde van de dag qua eetgedrag. Tijdens de feestdagen heeft 49% (veel) meer gegeten dan normaal. De grootste vrouwenverleiders op deze dagen zijn oliebollen, borrelhapjes en chocola, blijkt uit onderzoek van Weight Care onder 519 vrouwen.

Op de eerste maandag van 2011 helpt Weight Care vrouwelijk Nederland met het weerstaan van lekkere verleidingen. De gebakkraam op het Marie Heinekenplein in Amsterdam is gekraakt en verpakt in afzetlint. De verleidingen zijn letterlijk uit het zicht gehaald voor een gezonde start van het jaar.

Bijna de helft van de vrouwen is bang voor het jojo-effect, eerst afvallen en vervolgens aankomen. Het is niet alleen gevreesd, ruim een op de drie Nederlandse vrouwen kent het probleem uit eigen ervaring. In 2010 schommelde 20% in gewicht tussen vijf en 10 kilo of zelfs meer. De helft gaat het in 2011 (weer) proberen: afvallen en op het gewicht letten is voornemen nummer 1. Voor velen niet voor de eerste maal: 64% heeft dit plan eerder gehad, onder wie 13% zelfs ieder van de afgelopen vijf jaar.

Verleidingen en het sociale leven gooien roet in het eten
Ondanks eerdere pogingen is 60% optimistisch om het voornemen te doen slagen. Niet zonder slag of stoot, want 60% geeft toe veel moeite te moeten doen om af te vallen. Maar op gewicht blijven is zelfs lastiger dan afvallen, bevestigt de meerderheid. Balen is het bekendste psychologische effect als het niet lukt om de goede voornemens te realiseren (42%). Naast lekkere verleidingen is het sociale leven, zoals niet met de rest mee kunnen eten, een valkuil in letten op het gewicht. Een kwart steekt hand in eigen boezem: het doorzettingsvermogen gooit roet in het eten.

“Vrouwen weten over het algemeen heel goed hoe het moet; dit blijkt ook uit het onderzoek. Structuur aanbrengen en ritme krijgen in het eetgedrag is de beste manier om op gewicht te blijven. Zo houd je het vol en blijf je ook op lange termijn op gewicht! Ze hebben vaak alleen maar een duwtje in de rug nodig; een simpele manier om vol te houden,” aldus onafhankelijk diëtist Anne-Marijke Ambergen.

Maandag als vaste compensatiedag
Op maandagen hebben vrouwen speciale aandacht voor een gezonde levensstijl. “Je eet en drinkt in het weekend nu eenmaal vaak wat meer dan normaal. En wil je op gewicht blijven, dan moet je dat compenseren. Maandag wordt vanaf nu dé dag om te compenseren voor de lekkere verleidingen in de rest van de week. Wij noemen het Weight Care Maandag. Je past je eetgedrag die dag aan, zodat je de andere dagen gewoon kunt eten,” aldus Iris Bex namens Weight Care.

Want ook dat geven vrouwen aan: je zit lekker in je vel als je bent afgevallen, als je op gewicht blijft, maar ook het gevoel dat je soms wat lekkers of ongezonds mag. Bex: “Om te helpen de verleidingen op de eerste maandag van het jaar te weerstaan, hebben we ze vandaag letterlijk uit het zicht genomen door de oliebollenkraam in Amsterdam af te zetten. Een gezond duwtje in de rug.”

Zes typen vrouwen in beeld: van gezelligheidseter tot Pietje Precies
Hoewel er ‘geluksvogels’ in Nederland rondlopen – zij die nauwelijks aankomen zonder op het eetgedrag te letten – let tweederde van de Nederlandse vrouwen in meer of mindere mate op gezond eetgedrag.

– Gezelligheidseter – Let met speciale gelegenheden of in het weekend niet op het eetgedrag (23,2%)
– Pietje Precies – Let altijd op het eetgedrag om niet of nauwelijks aan te komen (22,8%)
– Schommelaar – Let in periodes goed op het eetgedrag, maar andere periodes totaal niet (22%)
– Zondenaar – Wil op het eetgedrag letten, maar kan de verleidingen in praktijk niet weerstaan (17%)
– Geluksvogel – Let niet op het eetgedrag omdat ze niet of nauwelijks aankomt (13%)
– Bourgondiër tot op het bot – Houdt teveel van eten om daar consequenties aan te verbinden (3%)

Plaats een reactie