De werkleerbedrijven van Emergis krijgen de komende twee jaar € 50.000 van het Oranje Fonds voor het project Echte mannen. Dit project richt zich op het voorkomen en verminderen van eenzaamheidsklachten en sociaal isolement bij mannen.
De werkleerbedrijven van Emergis die deelnemen aan Echte mannen zijn: werkleerbedrijf Goes, werkleerbedrijf Gered Gereedschap te Middelburg, werkleerbedrijf Hof van Thee en Leut te Vlissingen, werkleerbedrijf Park Groede, en werkleerbedrijf Terneuzen. Echte mannen past binnen het programma Man2.0 van het Oranje Fonds. Daarin staat emancipatie en participatie van sociaal geïsoleerde mannen centraal.
Doelgroep en doel
De doelgroep van het project Echte mannen zijn sociaal kwetsbare mannen vanaf vijftien jaar die geïsoleerd leven. Vaak hebben zij weinig sociale contacten en hebben ze moeite om hun dag te structureren. Voor velen van hen is een traject richting betaald werk nog niet mogelijk. Ze voelen zich kwetsbaar en lopen tegen taboes en ‘mannencoderingen’ aan, zoals:
– een betaalde baan hebben is het belangrijkste in het leven van een man;
– een man moet de kost verdienen voor zichzelf en voor degenen die van hem afhankelijk zijn;
– als man moet je beter, sneller, sterker en efficiënter zijn dan andere mannen;
– mannen zijn zelfstandig, onafhankelijk en kunnen alles alleen;
– een man heeft geen hulp nodig.
Het project Echte mannen wil eenzaamheidsklachten en sociaal isolement voorkomen en de persoonlijke ontwikkeling en sociale participatie van deze mannen stimuleren.
Cursussen
De werkleerbedrijven van Emergis gaan in het kader van het project Echte mannen speciale cursussen geven. Die cursussen sluiten aan bij wensen en behoeften vanuit de mannelijke belevingswereld. Bijvoorbeeld: computercursussen, cursus houtbewerking, cursus tuinonderhoud/snoeien, en budgetteren. Via deze cursussen kan de doelgroep geïnteresseerd worden voor kookcursussen, een opvoedcursus voor vaders, en een wekelijkse eetgroep waarbij deelnemers gezamenlijk een maaltijd bereiden. Tijdens en naast deze activiteiten is er ruimte voor gesprekken over rolpatronen, alternatieven voor mannencoderingen, en reflectie.
Gewoon meedoen
De werkleerbedrijven nodigen de deelnemers aan het project ook uit om gebruik te maken van het reguliere activiteitenaanbod. Bijvoorbeeld in de (biologische) tuin, het lunchcafé, kook- en eetgroepen, de fietsenmakerij, de kledingwinkel, de kunstuitleen, de kadowinkel, de houtwerkplaats, het atelier, breicafé, internetcafé, de klussendienst, het dierenverblijf, de boekbinderij, computerwerk, de drukkerij of de bloemenkraam. De medewerkers van de werkleerbedrijven zijn erin getraind om vanuit rehabilitatie te werken. Zij stimuleren de deelnemers hun eigen krachten en mogelijkheden te ontdekken en ontwikkelen.
Oranje Fonds
Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar keert het ongeveer € 24 miljoen uit aan organisaties en projecten in Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba. Ronald van der Giessen, directeur: “Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Door onze steun ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plek in de maatschappij. We verwachten dat onze bijdrage dit bijzondere project een goede stimulans geeft en zo onze doelstelling helpt bereiken.” De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.