5 tips voor het kopen van een geschikte wetsuit

Het kopen van een wetsuit is een belangrijke investering. Een goede wetsuit kan je comfortabel en warm houden in het water, en je helpen je beste prestaties te leveren. Maar er zijn heel wat dingen waar je op moet letten bij het kopen van een wetsuit. Hier volgen 5 aandachtspunten voor het kopen van een wetsuit.

Type wetsuit

Eerst en vooral is het belangrijk om te bepalen wat voor soort wetsuit je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten wetsuits voor verschillende sporten en omstandigheden. Voorbeelden zijn shorties, full suits, streamers. Bekijk zeker eens de benodigdheden voor jouw activiteit en kies zo de wetsuit die het best bij jou past.

Maat

Bepaal je maat. Een goed passende wetsuit is belangrijk. Je wetsuit moet niet te strak en niet te los zitten. Je wetsuit moet zich perfect aan je lichaamstype en de buigingen van je lichaam aanpassen. Neem de tijd om verschillende maten te passen. Denk er ook aan dat de pasvorm van een wetsuit voor vrouwen logischerwijs anders is dan die voor mannen.

Naden

Kijk bovendien ook naar de details van de wetsuit zoals de naden. Kort samengevat zijn er 3 soorten naden:

  • Gestikt
  • Gelijmd
  • Gesealed

Elk heeft zijn voor- en nadelen. Zo is een gestikte wetsuit niet volledig waterdicht, terwijl de naden bij gelijmde en gesealede wetsuits dit wel zijn. Van een gesealede wetsuit kan dan weer de lijm loslaten na langdurig en frequent gebruik, terwijl dit bij gestikte en gelijmde minder het geval is. Gelijmde wetsuits zijn immers niet enkel gelijmd, maar worden ook gestikt met een kromme naald die halverwege de stof stopt.

Dikte en isolatie

Het is belangrijk om de juiste maat van wetsuit te kiezen, afhankelijk van de watertemperatuur. Als het water kouder is, dan heb je een wetsuit nodig met een dikkere laag. Zoek bijvoorbeeld een wetsuit met een dikte van 5/3 mm als je in koud water gaat. Of zelfs nog dikker als de temperatuur onder de 13°C ligt. Als het water warmer is, dan heb je een dunnere laag nodig, bijvoorbeeld 3/2 mm. Zoek altijd een wetsuit die je comfortabel en warm houdt, zodat je optimaal kunt genieten van je activiteiten in het water.

Prijs

Let tenslotte op de prijs. Een goede wetsuit kan een aanzienlijke investering zijn. Kijk naar de verschillende prijzen voordat je besluit wat je wilt kopen. Vergelijk prijzen, kwaliteiten en stijlen voordat je een beslissing neemt. Uiteindelijk zal er altijd een prijs-kwaliteit afweging gemaakt moeten worden. Baseer die op je budget en de doeleinden van de wetsuit.

In het algemeen, als je op zoek bent naar een goede wetsuit, is het belangrijk om naar verschillende factoren te kijken. Bepaal wat voor soort wetsuit je nodig hebt, bepaal je maat, kies de juiste materialen, kijk naar de details, kies de juiste dikte en let op de prijs. Deze tips zouden je zeker moeten helpen om een wetsuit te vinden die perfect bij je past.

Plaats een reactie