400.000 Nederlanders lijden aan seizoensgebonden depressie

Maar liefst 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben in meer of mindere mate last van jaarlijks terugkerende depressieve klachten tijdens het voorjaar, de winter of het najaar.

Herfst in UtrechtFotocredits: Marcel030NL (cc)

Ze beleven gedurende een van deze seizoenen weinig of geen plezier aan zaken waar ze normaal gesproken wel plezier aan beleven en voelen zich vaak lusteloos.

Bij een derde van deze mensen (400.000) zijn de klachten zo ernstig dat er gesproken kan worden van een depressie. Ervaren zij deze ernstige klachten minimaal twee jaar achter elkaar in het najaar, dan is er sprake van een herfstdepressie (officiële term: seizoensgebonden depressie). Een mildere variant van de herfstdepressie wordt ook wel herfstdip genoemd.

Herfstdepressie
Een herfstdepressie kan bij iedereen voorkomen. Echter, vooral vrouwen tussen de 13 en 55 jaar zijn er gevoeliger voor. Als iemand lijdt aan een herfstdepressie voldoet deze persoon aan de eigenschappen van een ‘gewone’ depressie: minimaal twee weken lang is hij of zij het grootste deel van de dag somber. Daarnaast gaat extra slaperigheid gepaard met futloosheid en energieverlies overdag en is er een toegenomen voedselbehoefte (men komt dan ook meer aan dan normaal).

Lichttherapie
Een van de manieren om een herfstdepressie te behandelen is met behulp van lichttherapie. Bij lichttherapie wordt de persoon met herfstdepressieklachten blootgesteld aan intensief licht. Dit reguleert op kunstmatige wijze de natuurlijke aanmaak van melatonine en herstelt daarmee het dag-nachtritme. Lichttherapie is bij veel mensen met een herfstdepressie effectief en is makkelijk te ondergaan. Bovendien is de methode zeer veilig. 50 tot 80 procent van de mensen die lichttherapie ondergaan geven aan dat hun klachten door deze therapie verminderen.

Test of u een herfstdepressie heeft
In het herfst- en winterseizoen van 2012/2013 vulden meer dan 4.200 mensen de test ‘Gevoelig voor herfstdip of winterblues?’ in op de website van Fonds Psychische Gezondheid. 89% van de mensen die de test invulden geeft hierbij aan dat zij veel meer energie hebben in de lente en zomer en 84% zegt dat zij in de herfst meer slaap nodig hebben.

Heeft u gedurende het herfstseizoen last van sombere of depressieve klachten, dan kunt u kijken op www.psychischegezondheid.nl/herfstdepressie. U kunt dan direct de test doen, of meer informatie lezen over deze vorm van depressie.

Plaats een reactie