3D echoscopie tijdens de zwangerschap betrouwbaar om conditie babyhart vast te stellen

Driedimensionale (3D) echoscopie van het groeiende hart is een van de laatste ontwikkelingen in de verloskunde. Door toevoeging van de derde dimensie, diepte, en de vierde dimensie, tijd, wordt het mogelijk om het snel kloppende hart van het ongeboren kind in 3D in beeld te brengen.

Hierdoor kan de pompfunctie van het hart worden beoordeeld en zijn eventuele aangeboren hartafwijkingen beter in beeld brengen. Uit onderzoek van gynaecoloog i.o. Lukas Uittenbogaard blijkt dat 3D echoscopie een betrouwbaar middel is in de evaluatie en het volgen van de pompfunctie van het ongeboren hart. Uittenbogaard promoveerde op 1 april aan VUmc.

In geval van ziekte tijdens de zwangerschap, bij het kind of bij de moeder, is het voor artsen nog steeds heel moeilijk een inschatting te maken van de conditie van de foetus. In dit promotieonderzoek werden daarom de mogelijkheden van 3D echoscopie onderzocht om het functioneren van het hart te meten, als maat voor de foetale conditie. Hieruit concludeert Uittenbogaard dat de 3D techniek beter is dan de tot dusver bestaande methodes zoals het met 2D echoscopie inschatten van de hoeveelheid bloed die door het hart stroomt.

De onderzoeker gebruikte miniatuur proefopstellingen om de kleine foetale harten na te bootsen. En vergeleek die resultaten met die van hartjes van kinderen van gezonde zwangeren. Zo heeft hij onder andere de normale groei van de hartkamers in kaart gebracht. Uittenbogaard verwacht dat door de 3D technologie een heel nieuw onderzoeksgebied binnen de verloskunde ontstaat die een nieuwe kijk biedt op het groeiende hart.

Plaats een reactie