35 miljoen dieren leven beter dankzij keurmerk

Het Beter Leven keurmerk (BLk) krijgt steeds meer voet aan de grond bij supermarkten en producenten. Dat concludeert de Dierenbescherming naar aanleiding van cijfers over deelnemende bedrijven en recente omzetcijfers.

Het Beter Leven keurmerk is te vinden op verpakkingen van vlees, kip en eieren die diervriendelijker zijn geproduceerd. Om de bekendheid van het keurmerk ook onder het winkelend publiek te vergroten, wordt van 20 t/m 26 oktober 2014 voor de tweede keer de Beter Leven week gehouden. Alle informatie hierover is te vinden op www.genietenmetsterren.nl.

Overval in supermarkt.

Beter Leven week
Tijdens de Beter Leven week zetten deelnemende boeren, supermarkten en fabrikanten hun diervriendelijke producten in de etalage. Zij werken hierin nauw samen met de Dierenbescherming, die het keurmerk in het leven riep. De dierenwelzijnsorganisatie maakt afspraken met bedrijven over leefruimte, frisse lucht, afleidingsmateriaal en transport van dieren. Op deze manier lukt het om steeds meer vlees en eieren, waaraan een beter leven is vooraf gegaan, in de schappen van de supermarkt te krijgen. Het keurmerk kent varianten met 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer verbeteringen een veehouder aanbrengt voor zijn dieren, hoe meer sterren zijn product krijgt.

Tientallen miljoenen dieren
Sinds 2010 is het aantal deelnemende boeren gestegen met 45%, inmiddels zijn er meer dan duizend veehouderijen die dieren houden volgens de criteria van het sterrensysteem. Het aantal dieren dat daardoor een beter leven heeft gehad, stond eind 2013 op ruim 35 miljoen. Het ziet ernaar uit dat het aantal dit jaar richting de 50 miljoen gaat. Deze groei is ook terug te zien in het aanbod en de omzetcijfers van de supermarkten. Ruim 15% van de verse vleesproducten die verkocht worden, draagt inmiddels het Beter Leven keurmerk, zo blijkt uit onderzoek van GfK. In totaal zijn er al ruim 500 verschillende producten met het keurmerk verkrijgbaar.

kippen

Positief effect
De Dierenbescherming is blij met de grotere beschikbaarheid van producten met het Beter Leven keurmerk. Hieruit blijkt dat het initiatief echt effect heeft. Met de Beter Leven week wil de organisatie het winkelend publiek wijzen op uitgebreide keuzemogelijkheid. Het is nu nog eenvoudiger om een bewuste keuze te maken voor diervriendelijkere producten.

Verduurzaming basisassortiment
Een andere manier om de bekendheid onder consumenten te vergroten, is door het basisassortiment van supermarkten te verduurzamen. Supermarktketen Lidl loopt hierbij momenteel voorop. “Producten met het Beter Leven keurmerk zie je bij Lidl in de breedte terug. Doordat wij een duurzaamheidsstap zetten in onze basisproducten – we leggen er geen andere keuze naast – zullen onze klanten automatisch duurzamer kopen. Hierdoor is de impact groot,” aldus een woordvoerder van de keten.

Acties en aanbiedingen
Tijdens de Beter Leven week is er volop aandacht voor meer diervriendelijke producten en hun herkomst. Een overzicht van de acties, aanbiedingen van supermarkten en open dagen van deelnemende ‘sterrenboeren’ is te vinden op de website: www.genietenmetsterren.nl.

Plaats een reactie