30.000 groene banen door woningisolatie

Door geld vrij te maken voor de isolatie van woningen en publieke gebouwen, kunnen we in Nederland de komende jaren 30.000 nieuwe groene banen creëren. Dit is de insteek van GroenLinks bij het Tweede Kamerdebat over het energielabel voor gebouwen.

In aanvulling op het Lente-akkoord wil de partij geld vrijmaken voor goedkope leningen voor de isolatie van huizen. Ook moeten er dwingende afspraken worden gemaakt met woningcorporaties over de isolatie van huurhuizen. Tot slot wil GroenLinks investeren in energiebesparing in zwembaden, verzorgingstehuizen en scholen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Rik Grashoff: “In het Lente-akkoord hebben we geld vrijgemaakt voor energiebesparing. Met goedkope leningen helpen we mensen hun huis te isoleren. Dat is een win-win-win situatie. Milieuwinst, een lagere energierekening en 30.000 groene banen. Dat is goed nieuws voor de bouwsector die zo hard getroffen is door de economische crisis.”

Het vorige energielabel voor gebouwen was volgens GroenLinks te vrijblijvend. Met het label waarover morgen in de Kamer wordt gedebatteerd kan geen huis worden overgedragen naar een nieuwe eigenaar zonder dat dit een energielabel heeft. GroenLinks is blij met deze stimulans voor energiebesparing, maar gaat ook wat betreft het energielabel graag verder. Bij het toekennen van dit label zouden burgers ook meteen besparingstips, informatie over bestaande stimuleringsregelingen en een inschatting van het bedrag waarmee de energierekening daalt moeten krijgen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Rik Grashoff: “Een energielabel met power. Als je nu een energiezuiniger huis wilt, is dat erg complex. Het zou mooi zijn als iedere persoon die een energielabel aanvraagt voortaan standaard een energiebesparingsadvies op maat krijgt en een aantrekkelijk financieel aanbod.”

Plaats een reactie