25e Open Monumentendag op 10 en 11 september

In het weekend van 10 en 11 september zal de Open Monumentendag in het teken staan van hergebruik van monumenten. Door te kiezen voor het actuele thema Nieuw gebruik – Oud gebouw zullen overal in Nederland monumenten die een nieuw leven gekregen hebben gratis open gaan voor publiek.

Nieuw gebruik van oude gebouwen is een actueel maatschappelijk thema, doordat naar verwachting de komende decennia veel gebouwen leeg zullen komen te staan. Verplaatsing van productie, ontkerkelijking, teruglopende middenstand, nieuwe eisen aan werkomgevingen en gezondheidszorg, en minder boerenbedrijven zijn een paar redenen. Veel van de gebouwen die daarbij vrijkomen – denk bijvoorbeeld aan industriële complexen, kerken, winkelpanden, ziekenhuizen en boerderijen – zijn monumenten die vragen om hergebruik, om zo een nieuw leven, een nieuwe toekomst te krijgen.

Hergebruik betreft vele soorten gebouwen en is van alle tijden, zo is te zien op Open Monumentendag. Al eeuwenlang krijgen gebouwen wanneer ze hun oorspronkelijke functie kwijtraken een nieuwe gebruiker, waarbij het gebouw steeds aangepast wordt aan zijn nieuwe bestemming. Zo wordt er steeds een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal van een gebouw, verhalen die al 25 jaar op Open Monumentendag ontdekt en beleefd kunnen worden.

Door het brede publiek te informeren over en te betrekken bij monumenten draagt Open Monumentendag al 25 bij aan de bewustwording en het behoud van monumenten. En daarmee ook aan de betekenis, het hergebruik en de toekomst van monumenten.

Een greep uit de vele bijzondere openstellingen die op Open Monumentendag een omweg waard zijn, zijn het Noorder Sanatorium in Zuidlaren, de Politieacademie in Apeldoorn, het DRU-complex in Ulft, Jobsveem in Rotterdam, de Dynamohal in Delft, het Maallust-complex in Veenhuizen, de Maarten Lutherkerk in Weesp, de Pastoe-fabriek in Utrecht, Paviljoen Welgelegen in Haarlem, de Tricot-fabriek in Winterswijk, Kasteel Nijenrode in Breukelen en het voormalig Shell-laboratorium in Amsterdam.

De zojuist verschenen themapublicatie Nieuw gebruik – Oud gebouw geeft een overzichtelijk beeld hoe diverse typen gebouwen in verschillende tijden steeds andere bestemmingen hebben gekregen en is hier te bestellen.

Dit jaar vindt de viering plaats van 25 jaar Open Monumentendag. In 25 jaar is de Open Monumentendag uitgegroeid tot een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Bijzonder is dat de Open Monumentendag al 25 jaar dezelfde hoofdsponsor heeft: Rabo Vastgoedgroep. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten voor een groot publiek.

Plaats een reactie