2014: Jaar van het Brein

Alles wat we doen, of het nu individueel is of samen, wordt gestuurd door ons brein. Hoe werken de hersenen en waarom worden ze soms ziek?

Jaar van het Brein

Ambassadeur Dick Swaab heeft vrijdagavond 10 januari 2014 in Nederland de officiële aftrap gegeven van het Europees Jaar van het Brein.

De Europese Raad van het Brein (EBC) heeft het jaar 2014 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Brein. Een ambitieus project met als doel de Europese burger bewust te maken van het functioneren van zijn meest gecompliceerde orgaan – de hersenen.

Activiteiten
Lezingen, workshops, open dagen, symposia: in het hele land zullen gedurende het jaar activiteiten plaatsvinden die met de hersenen te maken hebben. Tijdens de Brain Awareness Week (10 – 16 maart 2014) en het Weekend van de wetenschap (4 – 5 oktober 2014) kun je je zelfs enige dagen onderdompelen in het brein. Alle activiteiten worden gepubliceerd op de website van de Jaar van het Brein.

Nacht van het Brein
De Brakke Grond en het onderzoeksinstituut Amsterdam Brain & Cognition (ABC) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseren vanavond de ABC Nacht van het Brein. De gehele avond staat in het teken van onze hersenen en de manier waarop die beïnvloed worden door onze sociale interacties, de maatschappij en de economie. Je kunt je hersens komen kraken bij korte lezingen, scherpe debatten, een Pitch-your-research-competitie, serious gaming, filminstallaties en meer. Of ga uit je (hersen)pan op de dansvloer.

Over het Jaar van het Brein
Het Jaar van het Brein is de Nederlandse invulling van de European Year of the Brain en wordt mede mogelijk gemaakt door de Hersenstichting Nederland, Neurofederatie, ZonMw, Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie en vele partners.

Meer informatie
Jaar van het Brein
ZonMw-programma Memorabel
ZonMw-thema GGZ
Nationaal Programma Ouderenzorg

Plaats een reactie