20% meer toestemming orgaan- en weefseldonatie

De aanwezigheid van speciaal getrainde verpleegkundigen leidt tot 20% meer toestemming voor weefsel- en/of orgaandonatie. Dat blijkt uit een studie van Nichon Jansen van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De training en het onderzoek zijn mede gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Edith Schippers is tevreden met deze duidelijke uitkomst en pleit voor brede inzet van de training ‘Communicatie rond Donatie’ die ondertussen in 38 ziekenhuizen in het land wordt gegeven.

De afgelopen jaren en ook dit jaar weer werkt het ministerie, samen met verschillende gezondheidsfondsen, aan het verhogen van het aantal donoren. ‘Duidelijk was dat in ziekenhuizen nog veel te vaak nee wordt gezegd door familieleden (tegen de 70%). Deze studie bevestigt dat goede communicatie en begeleiding van familie leidt tot meer toestemming. Eigenlijk zou ieder ziekenhuis met een intensive care mensen hiervoor moeten opleiden. Je kan er namelijk mensenlevens mee redden’, vindt minister Schippers.

In het ziekenhuis waar speciaal opgeleide verpleegkundigen werden ingezet in het proces rondom orgaandonatie lag de toestemming van nabestaanden op ruim 57%. In de twee ‘controle’ ziekenhuizen lag dit op 34% en 39%.

De training, ontwikkeld door de NTS, is gericht op de communicatie met en begeleiding van familieleden. De getrainde verpleegkundige was in de studie vanaf het moment van opname op de intensive care aanwezig en volledig beschikbaar voor de begeleiding van de familie. Informatie geven over de betekenis van orgaan- en/of weefseldonatie is dan een taak maar zeker ook de emotionele begeleiding van familie.

De minister beslist op een later moment of er extra geld beschikbaar komt voor deze trainingen. Eind dit jaar zijn de evaluaties klaar van verschillende pilots in ziekenhuizen die als doel hebben het aantal toestemmingen voor donatie te laten stijgen. Op basis van die evaluaties zal de minister beslissen welke pilots verder uitgerold worden over Nederland.

Donorweek
Komende week (17 tot en met 23 oktober 2011) staat in het teken van de orgaandonatiecampagne Nederland zegt Ja’. In deze week worden mensen opgeroepen donor te worden en zich te registreren. ‘Iedereen moet zich de vraag stellen of ze zelf weefsel of een orgaan zouden willen ontvangen als dat nodig is. Gelukkig zeggen steeds meer mensen Ja op die vraag. Maar het zijn er nog niet genoeg’, zegt minister Schippers.

Plaats een reactie