15.000 bezoekers bij zeer succesvolle Open Dag UMCG

De open dag van het UMCG heeft vandaag (20 maart 2010) ruim 15.000 bezoekers getrokken. Tussen 10.00 en 15.00 uur grepen zij de gelegenheid om achter de schermen te kijken bij het enige Universitair Medisch Centrum van Noord-Nederland. Bezoekers konden luisteren naar een van de vele lezingen, meelopen met verschillende rondleidingen en demonstraties bekijken. Een deel van de bezoekers heeft naast kijken en luisteren het UMCG ook echt ervaren: door mee te doen aan onderzoeken en testjes.

De invloed van één patiënt
De opening van de open dag werd verzorgd door de 13-jarige Sophie. Samen met bestuursvoorzitter Bert Bruggeman onthulde zij de vernieuwde fontein van het UMCG. Als patiënte bezocht Sophie het UMCG regelmatig, en steeds viel haar op dat de mooie opvallende fontein die in één van de ziekenhuispatio’s staat een nogal saaie, zwarte fonteinvloer heeft. Sophie ontwierp een nieuwe fonteinvloer en stuurde een brief aan de Raad van Bestuur van het UMCG. Deze vond het zo’n goed idee, dat ze besloot de fonteinvloer aan te passen.

Ontwerp
Het ontwerp van de nieuwe fonteinvloer heeft het thema ‘wensen’. Er staat in vier talen “ik wens” en dingen die je zou kunnen wensen, zoals beterschap, hoop, vriendschap etc. Er staan ook symbolen bij van liefde, hoop en geluk. Sophie over de fontein: “Ik vind deze plek heel erg mooi en rustgevend, maar elke keer dacht ik “wat een lelijke bodem”. Veel mensen doen een wens bij de fontein. Nu kan iedereen een muntje gooien op een woord of symbool dat bij zijn wens past. Het geld dat mensen in de fontein gooien gaat naar een goed doel.”

Lezingen Medische Publieksacademie
Een aantal lezingen van de zeer populaire Medische Publieksacademie (MPA) van het UMCG gingen speciaal voor de open dag in reprise. Zo konden veel belangstellenden die eerder tevergeefs een toegangskaart voor de medische Publieksacademie aanvroegen, toch nog de lezing van hun keuze bezoeken. Nieuw waren de lezingen over het UMCG-speerpunt ‘Gezond en actief ouder worden’ (healthy ageing) en de Medische Jeugdacademie, een variant op de MPA speciaal voor jongeren.

Knuffelziekenhuis
Naast de lezingen was ook de rondleiding langs de gipskamer, het LifeLines laboratorium, testen naar allergie en spierkracht en de speciale speurtochten door het UMCG heel populair. En natuurlijk grepen veel mensen de kans om de traumahelikopter en de MICU (Mobiele Intensive Care Unit) van dichtbij te bekijken. Heel populair was ook het speciaal voor deze dag ingerichte ‘Knuffelziekenhuis’. Ruim duizend kinderen kwamen met hun ‘zieke’ teddybeer of andere knuffel naar het UMCG. De kinderen begeleidden hun knuffel tijdens het bezoek aan een van de dokters (studenten Geneeskunde) en hoefden dus zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. Wel werden ze door de dokters gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs een operatie.

Continuiteit patiëntenzorg
De reguliere patiëntenzorg is deze dag uiteraard gewoon doorgegaan. In het kader van de bezuinigingen in de zorg heeft het UMCG geprobeerd de Open dag te organiseren zonder veel extra kosten te maken. Zo hebben de meer dan 800 UMCG-ers vrijwillig (dus in hun vrije tijd) meegeholpen om de duizenden bezoekers te ontvangen.

Plaats een reactie