150 tot 220 duizend Nederlanders onnodig blind of slechtziend

Ziekenhuizen aangesloten bij Het Oogzorgnetwerk besteden op 14 oktober, wereldwijd World Sight Day, uitgebreid aandacht aan het voorkomen van onnodige slechtziendheid en blindheid. Door diverse regionale initiatieven willen Het Oogzorgnetwerk en haar partners meer bewustzijn creëren over de oorzaken van slechtziendheid en de mogelijkheden om door vroegtijdige opsporing van oogaandoeningen slechtziendheid of blindheid te voorkomen. Slechtziendheid wordt door ouderen vaak als onvermijdelijk beschouwd, maar veelal voldoet een eenvoudige behandeling of het aanmeten van een bril al om het gezichtsvermogen te verbeteren.

Initiatieven van Oogzorgnetwerkpartners

Het Deventer Ziekenhuis, het Slingeland Ziekenhuis, het Flevoziekenhuis, het Antonius Ziekenhuis en het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis zetten op World Sight Day een OOGbus in hun regio in. In de OOGbussen wordt door een optometrist een gratis oogtest uitgevoerd bij voorbijgangers. Ook zullen partners in samenwerking met de lokale optiekwinkels een gratis oogonderzoek aanbieden. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de regio Sneek. Het Westfriesgasthuis zal op World Sight Day mensen door middel van het invullen van een vragenlijst bewust maken van het belang van regelmatig oogonderzoek. Ook laten optometristen van het Optometristen Collectief Rijnmond op deze dag in samenwerking met Het Oogzorgnetwerk en Koninklijke Visio geïnteresseerden ervaren hoe het is om slechtziend of blind te zijn. Bovendien demonstreren zij Low Vision hulpmiddelenin de winkels.

Waarom aandacht voor World Sight Day

Naar schatting waren in 2004 ongeveer 220.000 tot 320.000 mensen in Nederland slechtziend of blind. Bij 70% van deze mensen zou dit slechte zicht te behandelen zijn of had zelfs voorkomen kunnen worden. Inmiddels is ook aangetoond dat in verhouding meer ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen slecht zien ten opzichte van de rest van de bevolking. De belangrijkste oorzaken van slechtziendheid zijn: cataract (al of niet in combinatie met een andere oogafwijking, 78%), leeftijdsgebonden maculadegeneratie (38%), glaucoom (5%) en diabetische retinopathie (5%) (de Winter et al., 2004). Ook bleek dat 42% van de slechtzienden geen of een verkeerde bril of een verkeerd optisch hulpmiddel had en 65% behandelbaar was met een staaroperatie en hulpmiddelen. Uit onderzoek is verder gebleken dat slechtziendheid een belangrijke negatieve invloed heeft op het dagelijks leven van mensen.

World Sight Day

World Sight Day is een jaarlijks terugkerende dag, georganiseerd door VISION 2020. Tijdens deze dag worden wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te geven aan vermijdbare blind- en slechtziendheid. Vision 2020: The Right to Sight heeft zich tot doel gesteld vermijdbare blindheid en slechtziendheid uit te bannen voor het jaar 2020, omdat iedereen op aarde recht heeft op een goed gezichtsvermogen. VISION 2020 is een wereldwijd initiatief van o.a. de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Oogzorgnetwerk

Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk. Het Oogzorgnetwerk is uitgeroepen tot Zorgonderneming van het jaar door Zorgvisie.

Plaats een reactie