1,5 miljoen voor onderzoek naar waarnemen en bewegen

Pieter Medendorp van het Donders Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen ontvangt van de European Research Council een Starting Grant van anderhalf miljoen euro. Met deze subsidie gaat hij de komende vijf jaar onderzoek doen naar de koppeling tussen waarnemen (perceptie) en handelen (actie) in dynamische omgevingen.

Als we in beweging zijn, bijvoorbeeld als we sporten, autorijden, naar de kantine lopen, dan veroorzaakt dat juist vanwege de beweging complexe veranderingen in de zintuiglijke (sensorische) en motorische prikkels die het brein ontvangt. Toch blijken onze hersenen prima in staat om deze signalen te integreren en interpreteren: we hebben een stabiele waarneming van de omgeving, we kennen onze lichaamshouding , en schijnbaar moeiteloos vermijden we obstakels of vangen we een bal in de loop.

Sensomotorische integratie
Hoewel we veel weten over hoe hersenen zintuiglijke en motorische signalen in een statische omgeving verwerken, is er nog weinig bekend over hoe dit proces van sensomotorische integratie verloopt in het dagelijks leven in omgevingen die continu veranderen. Dat nu gaat Medendorps team onderzoeken. Met behulp van een combinatie van verschillende technieken (psychofysica, beeldvormende technieken, computersimulaties en patiëntstudies) hoopt Medendorp de neurale berekeningen en de rol van sensorische , motorische en cognitieve signalen te doorgronden.

Uitkomsten van dit onderzoek kunnen in de toekomst belangrijk zijn voor de ontwikkeling van relevalidatieprogramma’s.

Plaats een reactie