139 miljoen kilo e-waste gerecycled in 2012

Wecycle zamelde vorig jaar 121 miljoen kilo afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige lampen (e-waste) in. In 2011 was dit 128 miljoen kilo.

Wecycle

Het is voor het eerst sinds de start van het inzamelsysteem dat er minder e-waste werd ingezameld dan in het voorgaande jaar. Naast de inzameling, heeft Wecycle in 2012 bijna 18 miljoen kilo e-waste geregistreerd.

De wettelijke doelstelling voor e-waste is 4 kilo per inwoner. De inzameling levert in 2012 een resultaat op van meer dan 7 kilo per inwoner. Inclusief registratie rapporteert Wecycle over vorig jaar meer dan 8 kilo per inwoner.

De daling in 2012 is met name merkbaar bij het ingezamelde volume ICT-apparatuur, dat met bijna 15 procent is gedaald naar 15,5 miljoen kilo. De inzameling van alle andere elektrische apparaten daalde met 4 procent tot 102,3 miljoen kilo. Er is 3,4 miljoen kilo aan energiezuinige verlichtingsapparatuur ingezameld. De inzameling van spaarlampen en tl-buizen liep terug, maar dit werd gecompenseerd doordat 2 procent meer armaturen zijn ingezameld. In totaal werd 121,2 miljoen kilo e-waste ingezameld.

Oorzaken daling
Er zijn diverse oorzaken voor de daling van het aantal kilo’s ingezameld e-waste. De verkoop van nieuwe apparaten viel in 2012 terug waardoor minder is afgedankt. Dit betrof niet alleen zwaardere apparaten als groot witgoed (koelkasten, wasmachines, vaatwassers), maar ook bruingoed (TV’s, audio/video-apparaten) en ICT-apparatuur. Ook neemt de inzameling van zware TV’s en monitoren met een beeldbuis af, omdat veel consumenten inmiddels platte schermen in huis hebben.

Registratie e-waste
Wecycle registreert e-waste dat door gespecialiseerde recyclingbedrijven is verwerkt, maar niet via het Wecycle-systeem is ingezameld. Na een proef in 2011 is deze registratie vorig jaar gestart. In 2012 is 17,8 miljoen kilo e-waste geregistreerd. De verwachting is dat het aandeel registratie in het totale volume de komende jaren toeneemt.

Plaats een reactie