12e internationale RSI-dag – Geen patienten meer

De 12e internationale RSI-dag komt er aan. Destijds kozen de Canadese initiatiefnemers voor 29 februari, de minst repetitieve dag. Inmiddels wordt wereldwijd eind februari aangegrepen om aandacht voor de RSI-problematiek te vragen.

Cijfers van de Nationale Enqu(ee)te Arbeidsomstandigheden laten zien dat deze aandacht nog hard nodig is. De NEA is een groot representatief onderzoek onder meer dan 20.000 werknemers, jaarlijks uitgevoerd door TNO in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2007 en 2008 had 36,5% van de deelnemers last van nek-, schouder-, arm-, elleboog-, pols-, of handklachten. In 2009 was dit 36,8 %.

De boodschap is duidelijk: RSI blijft een omvangrijk probleem.

Geen ‘patiënten’ meer
De RSI-Patiëntenvereniging heet nu de RSI-vereniging, “maar we blijven absoluut voor en door RSI’ers”, verzekert voorzitter Willem Hollander. De naam met ‘patiënten’ erbij klinkt te ziek en zielig en geeft daarom een verkeerd beeld en schrikt potentiële leden af. “Onze leden ervaren hun klachten eerder als een vervelende handicap; zij voelen zich absoluut geen patiënt. Het zijn doodgewone hardwerkende mensen met allerlei karakters uit allerlei lagen van de bevolking – oud, jong, man, vrouw, hoog-opgeleid, laag-opgeleid.”

De RSI-vereniging knokt voor de belangen van alle RSI’ers en stimuleert onderzoek.
Leden genieten verder van de RSI-lijn met telefonische informatie en steun, het vernieuwde kwartaalmagazine ‘Handvat’ en gratis toegang tot boeiende symposia en workshops die o.a. de allerlaatste (buitenlandse) onderzoeksresultaten en behandelmethoden toelichten.

Het volgende symposium, “RSI Concreet“, waarin Britse neurowetenschapper Andrew Dilley beelden van beschadigde zenuwen bij RSI’ers laat zien wordt op zaterdag 26 maart a.s. in Den Haag gehouden.

Plaats een reactie