Het Center for Personalised Cancer Treatment ontvangt een subsidie van 1,2 miljoen euro voor onderzoek naar kankerbehandeling op maat. Prof. dr. Emile Voest van het UMC Utrecht leidt een team in dit samenwerkingsverband. Door DNA uit tumoren te analyseren en te vergelijken willen zij de behandeling meer toespitsen op de specifieke kenmerken van de patiënt.
Het hoofddoel van dit onderzoek is; de juiste geneesmiddelen aan de juiste patiënt te koppelen. Het samenwerkingsverband is een bundeling van krachten van het UMC Utrecht, het Nederlands Kanker Instituut en het Erasmus MC en zal zich richten op klinisch onderzoeken met patiënten met borst- en darmkanker.
‘Het is hoognodig dat we de uitkomsten van klinische onderzoeken verbeteren en ambitieuzere resultaten nastreven ten behoeve van onze patiënten’, aldus Emile Voest. ‘Wij zijn er vast van overtuigd dat het analyseren van tumor-DNA ons zal helpen vast te stellen welke kankerpatiënten waarschijnlijk op een specifiek kankergeneesmiddel zullen reageren. Daarnaast helpt het om te voorkómen dat patiënten onnodig worden blootgesteld aan toxische geneesmiddelen waar ze geen baat bij hebben. Deze subsidie stelt ons in staat de waarde van DNA-geleide behandeling te onderzoeken.’
DNA-profielen
De onderzoekers gaan DNA verzamelen uit de tumoren van patiënten. De waargenomen genetische veranderingen in de tumoren voor en na de behandeling, leggen ze vervolgens naast de behandelresultaten. Met behulp van ultramoderne bio-informaticatechnieken worden DNA-‘profielen’ gegenereerd die kunnen voorspellen of patiënten op een bepaalde behandeling zullen reageren. Door uit te vinden wat het verband is tussen mutaties in tumor-DNA en de respons op kankergeneesmiddelen, hoopt het team in de toekomst beter onderbouwde keuzes te kunnen maken voor de behandeling van individuele patiënten.
Het project gaat op 1 oktober 2012 van start. De Nederlandse onderzoekers werken nauw samen met onderzoekers van de University of California in San Francisco en San Diego. Het geld voor dit project is bijeengebracht dankzij een uniek samenwerkingsverband tussen het Amerikaanse Stand Up To Cancer en KWF Kankerbestrijding.