Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) trekt de komende jaren 12 miljoen euro extra uit voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen. Dit heeft zij maandag 7 maart 2016 bekend gemaakt op een congres van WOMEN Inc. over genderspeficieke gezondheidszorg.
Genderspecifieke zorg
Het geld wordt geïnvesteerd in de uitvoering van de kennisagenda Gender en Gezondheid. Hierin is in kaart gebracht welke kennis over de verschillen tussen vrouwen en mannen in de gezondheidszorg bekend is en waar dit nog ontbreekt.
[tweetquote]Vrouwen hebben 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen[/tweetquote]
Grote verschillen
Gezondheidsverschillen kunnen erg groot zijn. Zo hebben vrouwen 60% meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen. En bij hart en vaatziekten tonen vrouwen andere symptomen dan mannen, waardoor de diagnose soms wordt gemist. Ook hebben vrouwen twee keer zoveel kans op een depressie. De totale zorgkosten voor vrouwen liggen hoger dan voor mannen en ook hebben werkende vrouwen een iets hoger ziekteverzuim.
Schippers: “We weten dat er verschillen zijn, maar over de oorzaken en gevolgen hiervan weten we nog veel te weinig. We behandelen vrouwen op een manier die het best past bij mannen. We weten veel te weinig van hoe dat bij vrouwen anders zou moeten. Dat is niet acceptabel. Door onderzoek te doen naar specifieke oorzaken, en symptomen bij vrouwen en hoe je vrouwen het beste kunt behandelen, kunnen we de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van vrouwen aanzienlijk verbeteren.”
Door meer kennis te krijgen over gezondheidsverschillen kunnen preventie, diagnostiek en behandelingen beter op de behoefte van vrouwen worden afgestemd.
De investering komt bovenop de 3,5 miljoen die minister Schippers begin dit jaar op het Depressiegala toezegde voor onderzoek naar depressies en depressiviteit onder jonge vrouwen en tieners. Totaal investeert Schippers komende periode dus 15,5 mln euro in vrouw specifiek onderzoek.