12 kanshebbers voor Beste Bibliotheek van Nederland

Bibliotheekblad, het vakblad voor de openbare bibliotheken, reikt op 27 oktober 2011 in het Beatrix Theater in Utrecht wederom de NBD/Biblion Award uit voor de Beste Bibliotheek van 2011.

Net als voorgaande jaren is per provincie één bibliotheek genomineerd en een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van presentatrice en kinderboekenschrijfster Mieke van der Weij, zal hieruit de drie finalisten en de uiteindelijke winnaar kiezen.

De twaalf finalisten zijn Leens (Groningen), Leeuwarden/Bilgaard (Friesland), Eelde (Drenthe), Hengelo (Overijssel), Nijmegen (Gelderland), Veenendaal (Utrecht), Lelystad (Flevoland), Hoofddorp (Noord-Holland), Schiedam (Zuid-Holland), Middelburg (Zeeland), Gilze (Noord-Brabant) en Meerssen (Limburg).

Criteria
In deze jaarlijkse kwaliteitstoets wordt er beoordeeld op: gebouw en inrichting, aanbod (papieren en digitale collectie), dienstverlening en klantgerichtheid. Vier deskundige Mystery Guests bezoeken de genomineerde bibliotheken, checken deze op alle onderdelen en komen met een gefundeerde rapportage.

Bibliotheekblad Special
Tijdens de uitreiking verschijnt ook het speciale themanummer van Bibliotheekblad met uitvoerige rapporten en (beeld)reportages van alle deelnemende bibliotheken. Bibliotheekblad wil met de NBD/Biblion Award het grote maatschappelijke belang en het vernieuwende karakter van de openbare bibliotheken in Nederland onder de aandacht van een ruimer publiek brengen. Aangezien de bibliotheek ook, of misschien wel juist in economisch moeilijke tijden een belangrijke functie heeft bij het bevorderen van geletterdheid en leesvaardigheid is gekozen voor het thema ‘Helden’.

Nieuwe categorieën
Dit jaar worden er voor het eerst prijzen toegekend in enkele afzonderlijke categorieën. Voor de titel Beste Bibliotheekproject en de titel Beste Jeugdbibliotheek zijn elk drie initiatieven in de race. Tenslotte maken drie inspirerende kandidaten kans op de Persoonlijkheidsprijs 2011. Op www.bibliotheekblad.nl zullen regelmatig updates geplaatst worden over de kanshebbers.

Plaats een reactie