100 IRF Rangers komen om tijdens hun werk

Alleen al in de afgelopen twaalf maanden zijn zeker 107 rangers (parkwachters) tijdens hun werk zijn omgekomen. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Internationale Ranger Federatie (IRF). Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van het Wereld Natuur Fonds, dat hiermee aandacht vraagt voor de gevaarlijke werkomstandigheden van rangers.

Gewapende confrontaties

Uit de studie blijkt dat 42 procent van de parkwachters is omgekomen bij gewapende confrontaties met stropers. In de afgelopen tien jaar zijn al meer dan 1.000 rangers tijdens hun werk gedood.

olifanten

Geen levensverzekering

Uit het onderzoek blijkt verder dat in 40 onderzochte landen 35 procent van de parkwachters geen levensverzekering heeft, 20 procent heeft geen ziektekostenverzekering en 45 procent heeft geen blijvende invaliditeitsverzekering.

“Moedige mannen en vrouwen staan dag en nacht in de frontlinie om onze prachtige, bedreigde diersoorten te beschermen. Maar als het gaat om basisverzekeringen dan staan ze achteraan en dat kan zo niet langer”, zegt Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De natuurbeschermingsorganisatie en de Internationale Ranger Federatie roepen de overheden op om de arbeidsomstandigheden van parkwachters te verbeteren.

Training

Uit eerder onderzoek van de Internationale Ranger Federatie en WNF in maart 2016 bleek dat bijna de helft van de rangers vindt dat ze onvoldoende getraind zijn. WNF vindt dat overheden hier dringend meer in moeten investeren.


De regering van Kameroen zette 2500 extra rangers in om stroperij in de beschermde natuurgebieden tegen te gaan. Het West-Afrikaanse land doet dat na de ongekend massale slachting van olifanten in het reservaat Bouba N’Djida begin 2012. (Gepubliceerd op 10 augustus 2012)

Plaats een reactie