100.000e vaccinatie tegen hepatitis B

In het ‘vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen’ is deze week de 100.000e persoon gevaccineerd. Het programma richt zich op gedragsgebonden risicogroepen, namelijk mannen die seks hebben met mannen (MSM), prostituees en drugsgebruikers. Zij lopen vanwege seksueel gedrag of drugsgebruik een hoger risico op een hepatitis B-infectie. Doel van het programma is om het aantal besmettingen met hepatitis B te verminderen.

Het vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen startte in 2002 in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en wordt sinds 2009 gecoördineerd door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. In dit programma wordt samengewerkt met Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), GGD Nederland, Schorer, Soa Aids Nederland en het Trimbos-instituut. De GGD’en vaccineren de doelgroepen samen met regionale organisaties die de doelgroepen letterlijk ‘weten te vinden’.

Het vaccineren van MSM, prostituees en drugsgebruikers vereist een specifieke aanpak. De doelgroep ervaart vaak een hoge drempel om naar de GGD te komen, daarom wordt er ook op locatie gevaccineerd, zoals homo-ontmoetingsplekken, gevangenissen, tippelzones en methadonposten. Deze specifieke doelgroepenbenadering heeft er mede toe geleid dat inmiddels 100.000 personen zijn gevaccineerd tegen hepatitis B. De meeste hepatitis B-vaccinaties zijn gegeven aan MSM, gevolgd door drugsgebruikers en prostituees.

Hepatitis B is een leverontsteking die in sommige gevallen ernstig kan verlopen. Mensen kunnen besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact, zoals het delen van naalden bij intraveneus drugsgebruik.

Plaats een reactie