10 tips voor een veilige reis met kinderen in de auto

Elk jaar zijn er 1100 kinderen, in de leeftijd tot twaalf jaar, als autopassagier betrokken bij een verkeersongeval in Nederland. Drie van hen overlijden aan de gevolgen hiervan. Vermoeidheid, winterse weeromstandigheden, of afgeleid worden door de kinderen zijn veelgenoemde oorzaken voor een ongeluk. Ouders kijken daardoor wel eens op tegen een autoreis naar de wintervakantiebestemming.

De voorbereidingen om veilig en gemakkelijk de autoreis te maken, leveren bij ouders vaak de nodige stress op. Hoe vervoert u uw kinderen veilig, gemakkelijk en hoe kunt u als ouder ervoor zorgen dat kinderen een lange winterreis volhouden?

Voor hen heeft Maxi-Cosi tien tips voor een onbezorgde en veilige reis met de kinderen:

1. Koop een autostoeltje met een keurmerk
Of u nu een autostoeltje koopt voor een pasgeboren baby of voor een groter kind, let er altijd op dat het voldoet aan de nieuwste Europese veiligheidseisen. Dit is over het algemeen te herkennen aan het ECE-keuringslabel. Dit keurmerk geeft aan dat het stoeltje aan de minimale veiligheidseisen voldoet. Lees onderzoeken van de Consumentenbond en de ANWB voor verwijzingen naar veilige autostoeltjes en koop een autostoeltje met een Nederlandse handleiding.

2. Let op het goede gewicht en lengte
Koop een autostoeltje nooit op de groei, maar zorg dat het vanaf het begin goed past bij het gewicht en lengte van het kind. Het maximale gewicht staat aangegeven op het keurmerk. Vaak wordt ook de leeftijd aangegeven, maar omdat het ene kind zwaarder is dan het andere, kunt u dit vooral zien als indicatie. Zorg ervoor dat het kind goed beschermd zit en zeker niet te los in het autostoeltje zit.

3. Neem kind en auto mee bij de aankoop
Laat de verkoper altijd goed uitleggen hoe het stoeltje geïnstalleerd en gebruikt moet worden. Neem bij de aankoop uw auto mee en controleer of het stoeltje hier goed in kan worden bevestigd. Ook is het van belang dat het autostoeltje een goede pasvorm biedt voor uw kind. Om dit te bepalen is het advies om uw kind mee te nemen bij aankoop van een autostoeltje.

4. Let op bij tweedehands autostoeltjes
Hoe aantrekkelijk het ook lijkt, het is niet verstandig een gebruikt autozitje over te nemen. Na een botsing kan het autozitje onherstelbaar beschadigd zijn en daardoor onveilig. Zelfs als aan de buitenkant van het autozitje niets is te zien.

5. Kinderen tot 1,35 meter in autostoeltje
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is het voor de veiligheid belangrijk dat tijdens het autorijden ook grotere kinderen in een autostoeltje met rugleuning zitten. Voor elke gewichtsgroep zijn er autostoelen. In Nederland is het verplicht alle kinderen met een lengte tot 1,35 meter in een autostoel te vervoeren. In sommige landen is dat zelfs 1,50 meter (Duitsland). Het is raadzaam om voor vertrek de wetgeving te achterhalen van het land van bestemming of doorreis. Voor grotere kinderen bieden de zitverhogers met vaste rugleuning de meeste zijdelingse steun en bescherming. Bij zitverhogers zonder vaste rugleuning is het risico op verwondingen bij zijwaartse aanrijdingen dusdanig groot dat ook de ANWB en de Consumentenbond dit type autozitje sterk afraden en zelfs niet meer testen.

6. Let op zijwaartse bescherming
Autozitjes die extra zijdelingse bescherming bieden, verdienen sterk de voorkeur, want ongeveer 25 procent van alle aanrijdingen vorig jaar kwam vanaf de zijkant. Voor grotere kinderen (vanaf 3,5 tot 12 jaar, gewichtsgroep 15 kg tot 36 kg) adviseert Maxi-Cosi een autostoel met AirProtect®. Met deze innovatieve veiligheidstechnologie loopt het kind maar liefst 20 procent minder kans op hoofdletsel.

7. Installeer het autostoeltje correct
Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70% van de ouders met jonge kinderen het autostoeltje verkeerd installeert. Verkeerde installatie betreft vaak de bevestiging van het zitje in de auto. Autostoeltjes voor baby’s (tot 13 kg) moeten achterstevoren, dus tegen de rijrichting in worden geplaatst. Het stoeltje moet stevig vastzitten in de auto. Controleer of de gordels goed zijn bevestigd en nergens zijn verdraaid, en of het slot op de juiste manier is vastgeklikt. Indien uw kind in een goedgekeurd autostoeltje zit, maakt het voor de wet niet uit of uw kind voor- of achterin zit. Bij installatie van het stoeltje voorin dient u de airbag uit te schakelen. Check of de gordels van het autostoeltje gemakkelijk kunnen worden geopend, gesloten en versteld. Als uw auto beschikt over Isofix bevestigingsankers, dan luidt het advies om een Isofix autostoeltje te gebruiken.

8. Gun uw baby hetzelfde comfort als uzelf
Indien u flink wat kilometers af gaat leggen, hoeft dat voor de baby geen probleem te zijn. Vaak wordt gezegd dat een baby niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje mag zitten. Deze limiet geldt als richtlijn om overdreven dagelijks gebruik tegen te gaan. Moet een kind een enkele keer, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, langer zitten dan is dat niet nadelig voor de gezondheid. Natuurlijk is het voor uw kind, net als voor uzelf, prettig om regelmatig te pauzeren. Haal uw kind dan uit het autostoeltje zodat het lekker kan bewegen.

9. Onderhoud

Hygiëne is eveneens een belangrijke factor bij de keuze van een autostoeltje. Uw kind zal ongetwijfeld wel eens knoeien met eten en drinken. Het is dan handig als de bekleding gemakkelijk afneembaar is, strak zit en weinig plooien heeft.

10. Wees voorbereid
Winterse weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat u ongepland voor langere tijd stil komt te staan met uw auto. Zorg daarom altijd voor een (fleece)deken en voldoende eten en drinken binnen handbereik.

Plaats een reactie