10 redenen om direct te stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Maar heb je er moeite mee om in één keer te stoppen? Dan is het een optie om geleidelijk te stoppen met een e-sigaret. Hiermee bouw je de hoeveelheid nicotine langzaam af, totdat je uiteindelijk van je nicotineverslaving af bent. Duizenden Nederlanders zijn je al voorgegaan en hebben gekozen voor een e-sigaret. Zij hebben de vele voordelen van stoppen met roken al ervaren. Welke voordelen dit allemaal zijn, vertellen wij je graag.

Je krijgt een betere conditie

Een gewone sigaret bevat koolstofmonoxide. Deze stof zorgt ervoor dat het bloed minder zuurstof naar de spieren vervoert. Hierdoor ben je sneller moe en is je weerstand een stuk lager dan die van een niet-roker. Als je stopt met roken, krijg je al snel een betere conditie. Binnen drie dagen merk je al het positieve effect: je kunt beter ademen en hebt meer energie. Zo raak je niet meer buiten adem als je de trap oploopt of een stukje rent.

Je eten smaakt een stuk lekkerder

Door te roken proef en ruik je je eten minder goed. Waarschijnlijk valt het je nu niet op, maar als je stopt met roken, merk je al snel dat je smaak verbetert. Je kunt dus meer van lekker eten genieten.

Je krijgt een mooiere huid

Roken heeft effect op je huid. Deze wordt grauw en slap, waardoor je sneller rimpels krijgt en er ouder uit gaat zien. Als je stopt met roken, verbeter je de doorbloeding van je huid. Hierdoor zie je er weer een stuk gezonder en frisser uit.

Een mooier gebit

Als je rookt krijg je vaker last van tandplak en ontstoken tandvlees. Ook verkleuren je tanden en krijg je meer aanslag op je tanden en je tandvlees. Zo’n twee tot zes weken nadat je gestopt bent met roken, wordt je mond al gezonder. De gelige kleur op je tanden verdwijnt en je hebt minder kans op tandplak en ontstoken tandvlees.

Een beter seksleven

Uit diverse onderzoeken is al gebleken dat roken je libido verlaagt. Ook hebben mannen die roken, ook jonge mannen, vaker erectieproblemen. Door te stoppen met roken, verhoog je je libido en wordt je erectie groter.

Een frissere adem en geen stinkende kleding

Rokers hebben vaak een slechtere adem. Wanneer je als niet-roker met een roker praat, ruik je direct de nicotinelucht. Als je stopt met roken, heb je al gelijk een frissere adem. Een ander bijkomend voordeel is dat je kleding niet meer naar de rook stinkt.

Je bent vruchtbaarder

Wil je graag een kind? Dan is het raadzaam om die sigaretten direct in de prullenbak te gooien. Roken vermindert namelijk de vruchtbaarheid. Het tast de kwaliteit van de eicellen en het spermazaad aan. Als jij of je partner rookt, kan het een half jaar tot een jaar langer duren voordat het raak is.

Een beter humeur

Roken heeft invloed op je humeur. Door te roken ben je niet altijd even vrolijk. Dit heeft te maken met je nicotineverslaving. Nicotine zorgt namelijk een aantal minuten voor een relaxt gevoel. Zodra de stof uitgewerkt is, krijgt je lichaam weer behoefte aan meer nicotine. Hierdoor krijg je een onrustig, geprikkeld of geïrriteerd gevoel. Als je eenmaal bent gestopt met roken, kan je veel meer genieten en ben je een stuk vrolijker.

Een langer leven

Rokers leven gemiddeld tien jaar korter dan niet-rokers. Een roker loopt namelijk een hoger risico op kanker en hart- en vaatziekten. Door te stoppen met roken, daalt de kans op kanker na vijf jaar met vijftig procent. Als je stopt, heb je een hogere levensverwachting en blijf je waarschijnlijk gezonder.

Meer geld over

Als je elke dag 10 sigaretten rookt, kost dit je zo’n 100 euro per maand. Dit geld houd je dus over als je stopt met roken. In een half jaar tijd, kun je zo’n 600 euro besparen. In een jaar tijd is dat 1200 euro! Bedenk je eens wat voor leuke dingen je met dat bedrag kunt doen!

Overtuigd?

Ben je overtuigd en wil je stoppen met roken? Dan kun je dit doen met behulp van een e-sigaret. Deze kun je online kopen, zoals op roken.nl. Je kunt een e-sigaret gebruiken om geleidelijk af te bouwen met nicotine, zodat je uiteindelijk echt met roken kunt stoppen.

Plaats een reactie