10 feiten over diabetes

Diabetes is een chronische ziekte die niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld een veelvoorkomende ziekte is. Het is geen genetisch bepaalde ziekte, waardoor niemand immuun is en iedereen het dus kan krijgen. Hieronder 10 feiten van CBS over diabetes.

1. Onzichtbare ziekte

Ongeveer een derde van alle mensen met diabetes weet niet dat ze de ziekte hebben. De reden hiervoor is omdat mensen zich niet laten controleren. Maar wist je al dat 1,1 miljoen mensen in Nederland diabetes heeft en daar elke dag meer dan duizend mensen bijkomen?

2.Wat is diabetes

Wanneer het lichaam de bloedsuiker niet meer kan regelen, spreekt men van diabetes (suikerziekte). Onder deze ziekte zijn er twee belangrijke soorten: diabetes van het type 1 en diabetes van het type 2.

3. Belangrijkste soorten diabetes uitgelegd

Diabetes type 1 betekent dat de pancreas geen insuline meer aanmaakt wat veroorzaakt wordt door het afweersysteem die de cellen, welke verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van insuline, vernietigd. Bij diabetes type 1 is het noodzakelijk om dagelijks meermaals insuline in te spuiten. Daarentegen betekent diabetes type 2 dat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Dit type is te behandelen met geneesmiddelen, speciaal dieet, meer beweging en in zeldzame gevallen met het toedienen van insuline.
diabetes materialen

4. Bevolkingsgroepen

Van de Hindoestanen met Surinaamse afkomst boven de leeftijd van 60 jaar heeft 37% diabetes. Tevens komt diabetes bij Turken, Marokkanen en Surinamers dubbel (tot zelfs driedubbel) zoveel keer voor dan bij ingeboren Nederlanders. Bovendien hebben kinderen van Marokkaanse afkomst een hogere kans om diabetes 1 te ontwikkelen. Dit in tegenstelling tot kinderen van Surinaamse en Turkse afkomst. Ook laaggeschoolden of mensen met een lager welvaartniveau maken meer kans op diabetes.

5. Geneest insuline diabetes?

Nee, insuline is geen remedie tegen diabetes. Insuline helpt alleen om de ziekte te beheersen doordat het glucose uit het bloed en in de cellen wordt gebracht, waar het wordt gebruikt voor energie. Dit is het proces dat de bloedsuikerspiegel onder controle houdt.

6. Gevolgen van diabetes

Als je een lange tijd met diabetes rondloopt, kan de ziekte je lichaam nog meer schade toebrengen. Deze schade staat bekend als diabetes complicaties. Diabetes heeft een grote invloed op ons bloedvaten- en zenuwstelsel en kan daarom elk orgaan van het lichaam beïnvloeden. Veelvoorkomende complicaties zijn: hart- en vaatziekten, oogproblemen, schade aan de nieren en het zenuwstelsel en schade aan de hersenen met dementie tot gevolg. Deze complicaties zijn vaak een gevolg van jaren leven met ongecontroleerde diabetes. Het is dus belangrijk om je te laten controleren op diabetes en je bloeddruk en cholesterol onder controle te houden.
diabetes woordwolk

7. Sterfte

Hoeveel mensen er eigenlijk sterven aan diabetes is moeilijk te zeggen, omdat heel wat mensen niet weten dat ze diabetes hebben en vaak sterven aan diabetes complicaties.

8. Bekende mensen met diabetes type 1

Diabetes maakt geen onderscheid tussen je geslacht, ras of status. Ook al is de ziekte niet leuk om te hebben, het weerhoudt je niet om je dromen te verwezenlijken. Heel wat bekende mensen werden reeds gediagnosticeerd met diabetes type 1, onder andere: Nick Jonas, Halle Bery, Jerry Lewis, Elvis Presly, Jerry Lewis, Rania Al-Abdullah (koningin van Jordanië), Theresa May en Type 2: Tom Hanks, Larry King.

9. Wat doet diabetes met het hart?

Diabetes zal je bloeddruk verhogen. Dit in combinatie met een hoog cholesterolgehalte, zal het gevaar op het krijgen van een hartaanval aanzienlijk doen toenemen.

10. Preventieve controle

Laat elke drie maanden je bloedsuikerspiegel controleren en jaarlijks je voeten, ogen, bloeddruk, cholesterol en nieren.

Plaats een reactie