1 op de 7 werknemers heeft burn-outklachten

Ruim 14 procent van de werknemers in Nederland had in 2014 burn-outklachten. Dat is een op de zeven. Minstens een paar keer per maand voelden zij zich bijvoorbeeld leeg aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput door het werk of moe bij het opstaan als zij werden geconfronteerd met hun werk. Dat melden CBS en TNO.

Meeste burn-outklachten in het onderwijs
Het onderwijs is koploper als het gaat om het percentage werknemers met burn outklachten: 1 op de 5 werknemers heeft ermee te maken. Dit is onder meer toe te schrijven aan de hoge werklast en de hoge mate van emotionele betrokkenheid die het werk meebrengt.

In de landbouw komen burn¬ outklachten het minste voor, namelijk bij een op de tien werknemers.

Werknemers met burn-out klachten 2014
Werknemers met burn-out klachten 2014 ( Bron: CBS en TNO )

Leeftijdsverschillen gering
Bij werknemers van 25 tot 65 jaar komen burn-outklachten in alle leeftijden ongeveer even vaak voor. Daarentegen liggen de percentages voor 15- tot 25-jarige werknemers en de 65- tot 75-jarigen flink onder het gemiddelde. In veel gevallen werken zij in kleine deeltijdbanen, bijvoorbeeld naast een opleiding of een pensioen.

Werknemers met burn-out klachten naar leeftijd in 2014
Werknemers met burn-out klachten naar leeftijd in 2014 ( Bron: CBS en TNO )

De resultaten in deze bijdrage zijn ontleend aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), die wordt uitgevoerd door CBS en TNO.

Plaats een reactie