‘Choose to Move’ en ‘Med C Support’ winnen eerste Dutch Open Health 2.0 Challenge

‘Choose to Move’ en ‘Med C Support’ zijn uitgeroepen tot de winnaars van de Dutch Open Health 2.0 Challenge. Van 12 tot en met 16 oktober streden 33 teams uit zes verschillende landen om de beste zorginnovatieve ideeën. De wedstrijd kende twee categorieën: Sociale Innovatie en Technische Innovatie. De winnende teams ontvangen beide € 10.000,- om hun concept verder te ontwikkelen. Hoe realiseren we verbeteringen in de zorg met behulp van moderne technologie waarbij de patiënt zelf een rol speelt? Deze vraag stelden het Trimbos-instituut, UMC St Radboud, Health Valley en verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias aan de deelnemers van de Dutch Open Health 2.0 Challenge.

Het idee voor de Challenge ontstond tijdens de voorbereiding van het tweede Zorg 2.0 congres in Nijmegen (www.reshape2009.com) en de First International e-mental healthsummit in Amsterdam (www.ementalhealthsummit.com). De initiatiefnemers daagden het publiek via sociale media uit om mee te denken en lanceerden de Challenge via Twitter en YouTube. De oproep resulteerde in een indrukwekkend en internationaal deelnemersveld. In totaal streden 33 teams, bestaande uit wetenschappers, zorgprofessionals, studenten en ICT-ers uit India, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië en Nederland, om de beste oplossing voor innovatieve zorgverbetering. Een deskundige jury beoordeelde de inzendingen onder meer op de voordelen voor de patiënt en zorgprofessional, haalbaarheid van implementatie en de mate van innovatie.

Help ouderen actief te worden
In de categorie Sociale Innovatie ging de prijs naar het Project Choose to Move. Dit bedenkers willen actieve en minder actieve ouderen met elkaar in contact brengen met behulp van een portal, om zo hun sociale netwerk te vergroten. Het doel is dat ouderen elkaar stimuleren en helpen om meer te bewegen en actief te blijven. Het project is opgezet door de afdeling IQ development van UMC St Radboud in samenwerking met de TU Delft.

Medicatie informatie via mobiele telefoon
In de categorie Technische Innovatie ging de prijs naar het project Med C Support, ingebracht door
het Leo Kannerhuis samen met een softwarefirma. Med C Support is een mobiele telefoonapplicatie, die patiënten hun medicijnen op tijd in laat nemen en zo de medicatietrouw verhoogt. Nadat een patiënt de applicatie heeft gedownloaded, kan hij zelf alle gewenste support instellen waarbij zijn arts online controle houdt. Naast het juiste tijdstip kan de patiënt bijvoorbeeld ook informatie ontvangen over de juiste hoeveelheid en de manier waarop medicatie ingenomen moet worden.

Kijk voor meer informatie en overzicht van alle deelnemers op www.health20challenge.com

Plaats een reactie