Voetbalshirts bevatten giftige stoffen

0
795
TÜV Rheinland onderzoekt voetbalshirts

TÜV Rheinland kocht 90 voetbalshirts van teams die meedoen aan het WK voetbal 2014 en testte deze shirts op giftige stoffen en kwaliteit.

Weekmakers
Uit de laboratoriumtesten blijkt dat meer dan 30% van de shirts de toegestane grenswaarden voor giftige stoffen overschrijden. In 32 shirts werd de Europese limiet voor overschreden, dit betreft weekmakers die voornamelijk worden gebruikt voor de prints op textiel. Van weekmakers wordt gedacht dat zij acteren als hormonen en daarom zijn deze niet toegestaan in textiel. Weekmakers kunnen makkelijk worden vervangen door andere stoffen.

Cadmium
Vijf shirts overschreden zelfs de Europese limiet voor cadmium. Het zware metaal cadmium is gevaarlijk in hogere concentraties en kan bijvoorbeeld huidreacties veroorzaken. In een ander product was zelfs de Europese grens voor azokleurstoffen overschreden. Een aantal azokleurstoffen is kankerverwekkend en mag daarom niet worden gebruik in textiel.

In 25 shirts was de kwaliteit van de afwerking niet goed. Na het wassen werden meer problemen gezien. Testers zagen veranderingen in 28 producten. Slechts dertig shirts waren vrij van giftige stoffen en hebben alle laboratoriumtesten doorstaan.

Marijn Krijger, woordvoerder van TÜV Rheinland: “De resultaten van de test zijn schrikbarend. Elk derde shirt zit zo vol giftige stoffen dat het helemaal niet verkocht mag worden in Europa of de VS. Slechts eenderde van de shirts heeft alle testen doorstaan.”

Niet-officiële fanshirts
De shirts werden gekocht in de deelnemende landen en online. De shirts zijn getest aan de hand van de geldende Europese limieten en waardes voor textiel. De gekochte shirts zijn niet-officiële fanshirts, maar zijn gekocht in souvenirwinkels, markten of via webshops, met een gemiddelde prijs van Euro 15 per shirt.

DELEN
Vorig artikelUitzaaiende kankercel op de voet te volgen
Volgend artikelWe gaan langer leven in goede gezondheid
Avatar
TÜV Rheinland is wereldwijd toonaangevend op het gebied van inspecties. De onafhankelijke experts staan voor kwaliteit en veiligheid van mens, milieu en technologie. TÜV Rheinland inspecteert technische materialen, producten en diensten en helpt mee aan de ontwikkeling van processen van klanten. De experts trainen mensen in een breed scala aan beroepen en industrieën. Daarvoor beschikt TÜV Rheinland over een wereldwijd netwerk van erkende laboratoria, test- en opleidingscentra. Sinds 2006 is TÜV Rheinland lid van de United Nations Global Compact om duurzaamheid te promoten en corruptie te bestrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER