Sociale omgeving van invloed op rookgedrag scholieren

0
1354

Schoolorganisatiekenmerken, vriendschapsselectie en de invloed van vrienden beïnvloeden het rookgedrag van scholieren. Promovendus Chip Huisman concludeert tevens dat bij een negatieve houding van ouders met betrekking tot roken de kans dat hun kinderen roken afneemt. Daarnaast blijkt ook de houding van de ouders van vrienden van belang.

De context van de middelbare school en de netwerken van ouders rond de school bestaan niet onafhankelijk van elkaar. Preventieprogramma’s die rekening houden met de onderlinge samenhang, zijn te verkiezen boven preventieprogramma’s die elke context op zichzelf richten.

Huisman onderzocht hoe de combinatie van schoolorganisatie, sociale achtergrondkenmerken (zoals sociaal economische status, het rookgedrag en de houding ten opzichte van roken van de ouders) en vriendschapsnetwerken het rookgedrag van Nederlandse jongeren beïnvloedt.

Dhr. C. Huisman: The Smoking Chain. Friendship Networks, Education, Social Background and Adolescent Smoking Behavior in The Netherlands. Promotor is dhr. prof. dr. H.G. van de Werfhorst. Co-promotor is dhr. dr. J.P. Bruggeman.

DELEN
Vorig artikelHoge schadevergoeding voor rashond met erfelijke aandoening
Volgend artikelPlastisch chirurgen melden stijgend aantal vuurwerkslachtoffers
Avatar
De Universiteit van Amsterdam heeft een lange geschiedenis. Voortgekomen uit het Athenaeum Illustre (1632) behoort de UvA met ruim 30.000 studenten, 5.000 medewerkers en een budget van bijna 500 miljoen euro tot de grote algemene universiteiten in Europa. De UvA heeft zeven faculteiten waar onderwijs en onderzoek plaatsvindt op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, economie en bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid, natuurwetenschappen, geneeskunde en tandheelkunde. De UvA wil een inspirerende, breed georiënteerde, internationale academische omgeving bieden, waarin de talenten van staf en studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER