Ontwikkelingen in diergeneeskunde sterk toegenomen

0
694

Honderd jaar geleden, op 1 september 1911, trad prof. dr. Heinrich Jakob aan als leraar aan de toenmalige Rijksveeartsenijschool in Utrecht. Dit markeerde de start van het vakgebied geneeskunde van gezelschapsdieren in Nederland.

Boek ter ere van 100 jaar geneeskunde van gezelschapsdieren in Nederland

De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de faculteit Diergeneeskunde viert dit jubileum donderdag met de uitgave van het boek ‘Een eeuw geneeskunde van gezelschapsdieren in Nederland’.

Het boek beschrijft de ontwikkelingen van het vak in de afgelopen 25 jaar. Het gaat onder andere over het onderwijs, onderzoek en de veranderingen in de patiëntenzorg. Maar er is ook aandacht voor de maatschappelijke context waarbinnen de gezelschapsdierenarts zich moet bewegen: de rol van het dier binnen het gezin is sterk veranderd.

Van vee naar huisdieren
Het boek maakt duidelijk dat de grootste ontwikkelingen in het meest recente verleden liggen. Vijfentwintig jaar geleden was de behandeling van kleine huisdieren nog iets wat vele dierenartsen er ’s avonds bij deden. Het accent van de dierenartsenpraktijk lag vooral bij de landbouwhuisdieren. Sindsdien heeft de geneeskunde van gezelschapsdieren een geweldige verandering en groei doorgemaakt.

De betekenis van de gezelschapsdierensector in het veterinaire krachtenveld is enorm vergroot. De sterk toegenomen economische betekenis, de ontwikkelingen van diergeneeskundige specialismen, de feminisatie van het beroep en de verdere differentiatie naar diersoorten zijn enkele voorbeelden die in het boek verder uitgediept worden.

Boek bestellen
De prijs van het 375 pagina’s tellende gedenkboek bedraagt €25,- en kan besteld worden via e-mail: gezelschapsdieren@uu.nl o.v.v. jubileumboek, naam en postadres.

DELEN
Vorig artikelUMC St Radboud start met nieuw genonderzoek
Volgend artikelZegelGezond waardeert online gezondheidsinformatie
De Universiteit Utrecht is een researchuniversiteit, met zeven faculteiten die gezamenlijk het hele wetenschappelijke spectrum van onderzoek en onderwijs bestrijken. Opgericht in 1636, is de universiteit uitgegroeid tot een moderne, toonaangevende instelling met een groeiende internationale reputatie. De universiteit verricht fundamenteel en toegepast onderzoek in een breed scala van wetenschapsgebieden. Deze veelzijdigheid vormt een inspirerende basis voor multidisciplinair onderzoek binnen én buiten de universiteit. De Universiteit Utrecht werkt nauw samen met het bedrijfsleven aan maatschappelijk relevant en innovatief onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER