Lichaamseigen cannabissysteem mogelijk betrokken bij schizofrenie

0
496

In zijn proefschrift laat Matthijs Bossong met MRI-scans zien dat het lichaamseigen cannabissysteem betrokken is bij het aansturen van hersenfuncties zoals geheugen en informatieverwerking. Bossong mat de hersenactiviteit en de taakprestatie in gezonde vrijwilligers na toediening van THC, een psychoactieve stof die het lichaamseigen cannabissysteem activeert, en placebo, een niet-werkzame stof.

Resultaten laten zien dat bij makkelijke taken de hersenactiviteit verandert na toediening van THC, terwijl de taak goed wordt uitgevoerd. Mogelijk zijn de veranderingen in hersenactiviteit verantwoordelijk voor de normale taakuitvoering. Wanneer de moeilijkheid van de taak echter toeneemt, verminderen na THC-toediening zowel de taakprestatie als de hersenactiviteit.

Een overeenkomst in patronen van hersenactiviteit en taakprestatie tussen gezonde vrijwilligers na THC-toediening en psychiatrische patiënten betekent dat het lichaamseigen cannabissysteem mogelijk betrokken is bij symptomen van deze patiënten. Dit systeem is daarom een veelbelovend aangrijpingspunt voor nieuwe medicatie ter vermindering van symptomen van psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie.

Promotiegegevens
Promovendus: Matthijs Bossong
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Role of the endocannabinoid system in human brain functions relevant for psychiatric disorders
Promotor 1: Prof. dr. N.F. Ramsey
Promotor 2: Prof. dr. R.S. Kahn
Copromotor 1: Dr. G. Jager
Copromotor 2: Dr. J.M. Jansma
Datum en tijd: 27/1/2012 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

DELEN
Vorig artikelArtrose beter in beeld dankzij digitale analyse
Volgend artikelWil jij ook graag gezonder eten?
Universiteit Utrecht
De Universiteit Utrecht is een researchuniversiteit, met zeven faculteiten die gezamenlijk het hele wetenschappelijke spectrum van onderzoek en onderwijs bestrijken. Opgericht in 1636, is de universiteit uitgegroeid tot een moderne, toonaangevende instelling met een groeiende internationale reputatie. De universiteit verricht fundamenteel en toegepast onderzoek in een breed scala van wetenschapsgebieden. Deze veelzijdigheid vormt een inspirerende basis voor multidisciplinair onderzoek binnen én buiten de universiteit. De Universiteit Utrecht werkt nauw samen met het bedrijfsleven aan maatschappelijk relevant en innovatief onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER