Het regelen van een uitvaart is één van die dingen die niemand graag doet. Toch ontkom je er vroeg of laat niet aan. Op het moment dat een familielid overlijdt, kom je er vaak direct mee in aanraking.

Het vervelende van het regelen van een begrafenis of crematie is dat je niet bepaald in de stemming bent om te onderhandelen over de uitvaartkosten. Bovendien wil je graag een mooie en passende begrafenis regelen. Het idee om te besparen op de kwaliteit, om zo de uitvaartkosten laag te houden, staat veel mensen tegen.

Gemiddelde uitvaartkosten

Om dit te voorkomen sluiten veel mensen een uitvaartverzekering af. Helaas komt het ook vaak genoeg voor dat dit niet gebeurt en mensen zelf opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Daarbij speelt al snel de vraag wat kost een uitvaart dan precies is. Het antwoord daarop is gemiddeld 6.500 euro. Dit is echter een gemiddelde. Bij vrijwel alle begrafenissen en crematies zijn enorme variaties mogelijk in het bedrag, zoals uit de volgende voorbeelden zal blijken.

rouwbloemen

Kosten begrafenis of crematie

Ten eerste het verschil tussen een crematie en een begrafenis. Vrijwel iedereen weet dat begraven duurder is, maar hoeveel dan? Gemiddeld kost een crematie met bijbehorende uitvaartdienst 1.250 euro. Het cremeren alleen kost `slechts` 500 euro. Dat is erg weinig in verhouding met een begrafenis. Volledig kost deze 3.500 euro voor een graf van 2 personen voor twintig jaar. Je kunt ook kiezen voor een begraafplaats voor tien jaar, die je deelt met iemand anders. Dit kost 1.350 euro. Het goedkoopste is bijplaatsen in een bestaand graf voor 850 euro.

Kist

Om hier op te besparen kun je dus kiezen voor minder luxe. Bijvoorbeeld in de keuze voor de bloemen, de verzorging van de overledene, het wel of niet aanschaffen van een lijkwade en natuurlijk de keuze voor de kist. Een kist van spaanplaat kost 425 euro. Een luxe kist van massief mahonie 1.000 euro meer. Ook op de uitvaartdienst kun je veel besparen. Bijvoorbeeld door deze zelf te regelen in een bevriende kerk. En door de kist door vrienden en familie te laten dragen. Daarbij moet altijd een afweging worden gemaakt in hoeverre dit wenselijk is. Als familie wil je tenslotte ook gefocust zijn op het afscheid en daarbij niet al teveel taken hebben.

Grafsteen of verstrooiing

De laatste grote kostenpost en misschien wel één van de belangrijkste is de grafsteen. Hier liggen de verschillen qua prijs ook het verste uit elkaar. Een simpele grafbedekking kost namelijk 250 euro. Een eenvoudig grafmonument, waar de meeste mensen voor kiezen, kost 1.000 euro. Voor een meer uitgebreide grafsteen betaal je al snel 2.500 euro. Grote verschillen dus. Helemaal ten opzichte van een crematie waarbij de as wordt uitgestrooid. Om dit te doen bij het crematorium moet je 100 euro betalen. Voor een verstrooiing op zee betaal je zo`n 500 euro.

Overige kosten

Dan de overige kosten. Waar veel mensen geen rekening mee houden is dat er erg veel geregeld moet worden en dat dit vrijwel allemaal veel geld kost. Zo rekent de uitvaartverzorger gemiddeld 1.500 euro. Een advertentie in de krant kost al snel 500 euro. Het verplaatsen van de overledene naar zijn woonhuis of een rouwcentrum kost 250 euro. Al deze zaken tellen snel op tot een zeer aanzienlijk bedrag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER