Helft Nederlanders wil geen injectienaald

0
971

Veel mensen zijn bang voor injectienaalden waardoor medicijnen niet of onjuist worden ingenomen. Hierdoor is de juiste behandeling van patiënten in het geding.

DiabetesFotocredits: Jill Brown (cc)

Bij patiënten die dagelijks afhankelijk zijn van toediening via een naald, zoals Type 1 Diabetes patiënten, kan dit tot complicaties leiden. Hierdoor stijgen zorgkosten onnodig.

Dit stelt Maarten de Groot, voorzitter van stichting JDRF in Nederland, de grootste organisatie wereldwijd die onderzoek financiert naar de genezing van Type 1 Diabetes.

Patiënten met Type 1 Diabetes moeten dagelijks meerdere malen insuline-injecties toedienen. Uit een recent voor stichting JDRF uitgevoerd bevolkingsonderzoek blijkt dat bijna de helft van de bevolking een afkeer heeft om een medicijn via een naald in te nemen. Bij kinderen loopt dit percentage op tot 70%.

Uit het onderzoek blijkt dat tenminste 130.000 mensen zouden weigeren om hun medicijnen in te nemen via een naald, zelfs als dit zeer schadelijk is voor hun gezondheid. Als gevolg van naaldangst nemen patiënten niet, of onjuist hun medicijnen in waardoor het patiëntherstel stagneert, patiënten zieker worden en er zelfs complicaties ontstaan, zoals dat bij patiënten met Type 1 Diabetes het geval is.

De patiënten doen hierdoor een groter beroep op de gezondheidszorg met stijging van de zorgkosten tot gevolg. Funest in een tijd waarin het beheersen van de kosten voor de gezondheidszorg hoog op de agenda staat.

De Groot luidt de noodklok. Bijna 40% van de Nederlandse bevolking vindt dat er altijd een naaldloos alternatief voorhanden moet zijn. De Groot: “Onderzoekers en farmaceutische bedrijven moeten meer alternatieven ontwikkelen voor het toedienen van medicijnen met een naald. De overheid zou die ontwikkeling moeten stimuleren en daarnaast de beschikbare alternatieven meer ondersteunen.”

Met naaldloze systemen wordt een antwoord geboden op de heersende naaldangst en de kosten die daarmee gepaard gaan. Dat heeft een positief effect op therapietrouw en de behandeling van patiënten.

Meer informatie
http://www.jdrf.nl
https://www.facebook.com/JDRFNL

DELEN
Vorig artikelJonge beertjes bevrijd
Volgend artikel27 procent van Nederlandse astmapatiënten rookt nog steeds
Avatar
Stichting JDRF is de meest vooraanstaande organisatie ter wereld rond type 1 diabetes, toegewijd aan het vinden van een genezing voor de aandoening en de complicaties daarvan. We werken aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden die de levenskwaliteit van miljoenen kinderen en volwassenen verbeteren. JDRF is daartoe de enige wereldwijde organisatie met visie, capaciteiten en middelen. Als enigen zetten wij de belangen van mensen met type 1 diabetes centraal in al onze activiteiten. Zo gaan we partnerschappen aan met universiteiten, de biopharmaceutische industrie, overheden, toezichthouders en verzekeraars om de ontwikkeling van geneesmiddelen en behandelmethoden te stimuleren, deze naar de markt te brengen én vergoed te krijgen. We leggen daarbij nadruk op de financiering van onderzoek en ontwikkeling met het grootste potentieel om zeker te zijn van een robuuste pijplijn aan innovatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER