Cholesterolverlagers helpen chemotherapie niet bij beenmergkanker

0
737

Cholesterolverlagende middelen in combinatie met chemotherapie zijn niet effectief als behandeling van de ziekte van Kahler. Dat concludeert Ellen van der Spek in haar proefschrift. De ziekte van Kahler is een ongeneeslijke vorm van beenmergkanker.

Cholesterolverlagende middelen zetten in het laboratorium kahlercellen aan tot geprogrammeerde celdood en tot remming van celdeling. Van der Spek combineerde daarom bij Kahlerpatiënten een steeds hogere dosis cholesterolverlager simvastatine met chemotherapie. Ze wilde weten welke bijwerkingen optraden. De dosis kon uiteindelijk niet verder opgehoogd worden door buikklachten en sepsis na chemotherapie.

Met de haalbare dosis keek Van der Spek of simvastatine samen met chemotherapie de ziekte terugdrong. Echter, na twaalf patiënten had maar één patiënt gereageerd. Na deze tussentijdse analyse is de studie voortijdig gestopt.

Verder keek Van der Spek welke genen verhoogde of verlaagde activiteit vertonen na behandeling met statines, zodat we beter gaan begrijpen waar statines aangrijpen in de kahlercel. Hier zijn enkele genen uit naar voren gekomen, waarvan nu gekeken gaat worden of ze daadwerkelijk een functie hebben of slechts een ‘innocent bystander’ zijn. Van der Spek promoveert 12 februari aan de Universiteit Utrecht.

DELEN
Vorig artikelOvergangregeling voor domperidon en dextromethorfan
Volgend artikelSpaaractie Geef een koe voor Oeganda groot succes
Universiteit Utrecht
De Universiteit Utrecht is een researchuniversiteit, met zeven faculteiten die gezamenlijk het hele wetenschappelijke spectrum van onderzoek en onderwijs bestrijken. Opgericht in 1636, is de universiteit uitgegroeid tot een moderne, toonaangevende instelling met een groeiende internationale reputatie. De universiteit verricht fundamenteel en toegepast onderzoek in een breed scala van wetenschapsgebieden. Deze veelzijdigheid vormt een inspirerende basis voor multidisciplinair onderzoek binnen én buiten de universiteit. De Universiteit Utrecht werkt nauw samen met het bedrijfsleven aan maatschappelijk relevant en innovatief onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER